Suomen ensimmäisen kirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja Erno Paasilinna (1935–2000) oli merkillinen mies. Niin merkillinen, että hänestä ei ole kirjoitettu ensimmäistäkään elämäkertaa, vaikka hänen kuolemastaan on kohta 20 vuotta.
Suomalaisiin toisinajattelijoihin erikoistuneen tietokirjailijan Matti Salmisen teoksessa Erno Paasilinnan kirjallinen elämä pureudutaan Paasilinnan tuotantoon ja julkiseen elämään sekä hänen saamaansa kaksijakoiseen arvosteluun. Ernoa rakastettiin ja vihattiin syvästi.
Paasilinna aloitti kirjallisuusarvostelijana, toimi sitten lehtimiehenä ja kustannusvirkailijana ja oli Suomen ensimmäisiä tv-tähtiä, jonka itsevarma ja hyökkäävä esiintyminen televisiossa jakoi katsojien mielipiteitä ja herätti voimakkaita tunteita. 1970–90-luvuilla Ernosta tuli kulttuurin moniottelija, jonka karut kasvot esiintyivät jatkuvasti lehtien palstoilla tai tv-ruudulla. Hän kirjoitti yli 40 kirjaa.
Vuonna 1967 Erno kirjoitti oululaiselle ystävälleen Eeli Aallolle näin: ”Minä lupaan ja vannon, että kunhan vielä tulen järkiini aloitan oikean kirvesmieselämän Suomen kulttuurielämässä.” Sen hän myös teki. Ja sillä oli hintansa.
Matti Salminen ja Mika Rönkkö keskustelemassa kirjasta Erno Paasilinnan kirjallinen elämä Helsingin Kirjamessuilla 2018.

Matti Salminen on 65-vuotias tietokirjailija ja yhteiskuntatieteiden maisteri. Paavo Haavikon linja (2022) on hänen seitsemäs tietokirjansa. Salmisen tunnetuimpia teoksia ovat Yrjö Kallisen elämä ja totuus (2011), Pentti Haanpään tarina (2013), Toisinajattelijoiden Suomi(2016) ja Erno Paasilinnan kirjallinen elämä (2018). Lisäksi hän on toimittanut viisi Pentti Haanpään teosta, joista viimeisimmän Pentti Haanpään parhaat (2018) yhdessä Petri Laukan kanssa.
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.