Attila Csernokin kirja vie lukijansa keskelle Unkarin historian kuohuja. Ajankohtainen kirja on samalla historiantutkimus, muistelmateos ja pamfletti. Teos tarttuu Unkarin lähihistorian kipupisteisiin, joita ovat muiden muassa Trianonin rauha 1920, Unkarin rooli toisessa maailmansodassa, vuoden 1956 kansannousu, János Kádarin pitkä kausi ja järjestelmän muutos vuosina 1989–90. Muita kipeitä kysymyksiä ovat vähemmistöjen kohtelu, tulehtuneet suhteet naapurimaihin sekä nationalismin uusi nousu ja suhtautuminen Euroopan unioniin.
Kansallisten myyttien vaalinta ja viholliskuvien laadinta ovat nyky-Unkarin politiikan arkipäivää. Myös äärioikeistolaiset mielipiteet ovat kasvattaneet suosiotaan maassa. Erityisesti suomalaiselle lukijalle muokattu Katkennut silta on mukaansatempaava johdatus Unkarin lähihistoriaan ja kysymyksiin, joista Unkarissa taitetaan peistä juuri tällä hetkellä.
“Csernok vetää kansallisen historian suuntia yhteen tavalla, joka herättää kysymyksiä ja kiistelyjä. Unkarilaiset ovat lukeneet teosta sankoin joukoin. Kirjankansi osuu nappiin: valokuva räjäytetystä sillasta Tonavalla 1945. Juuri siitä on yhä kyse, Budapestin katkenneista ja poltetuista silloista. Unkarissa eivät vastakkaiset näkemysleirit kohtaa saati lähene toisiaan.” Veli-Pekka Leppänen, Helsingin Sanomat, 28.7.2014

Attila Csernokin isä oli Unkarin kuninkaallisen sotilasakatemian
kasvatti, armeijan hevosista toisen maailmansodan itärintamalla
vastannut eläinlääkintäajuri, ja Csernokin oma elämänkulku
tarjosi hänelle näköalapaikan Unkarin lähihistorian kuohuihin.
Tie kulki Unkarin tilastokeskuksen kautta merkittäviin tehtäviin
ulkomaankaupassa, jota kautta hän päätyi Rio de Janeiroon,
jossa edelleen asuu. 1980-luvun alussa hänen nimensä mainittiin
varteenotettavana ehdokkaana suurlähettilääksi Helsinkiin. Pitkäaikainen oleskelu
ulkomailla on avartanut tekijän maailmankuvaa suhteuttamaan Unkarin ja Keski-
Euroopan tapahtumia laajempaan eurooppalaiseen ja globaaliin viitekehykseen.
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.