-50%

Nadja Braun

Opas suoraan demokratiaan

Sveitsi on Suomen kokoinen maa, jotakuinkin samassa maailmankolkassa. Siellä suuri osa ihmisistä käy kerran kuukaudessa äänestämässä, joka vuosi. Sveitsissä ovat käytössä sitovat kansanäänestykset ja kansalaisryhmät voivat tehdä aloitteita laeiksi. Siellä myös edustuksellinen demokratia voi hyvin.

Suorasta demokratiasta on kyse, kun säädettävä laki alistetaan kansalaisten hyväksyttäväksi tai hylättäväksi. Sekin on suoraa demokratiaa, kun kansalaisryhmä laatii lakialoitteen, jonka kohtalosta päätetään kansanäänestyksessä. Silloin kansan mielipide ei ainoastaan opasta vallankäyttäjiä vaan tarpeen tullen ohittaa heidät.

Mutta mitä sveitsiläiset ajattelevat toistuvista kansanäänestyksistä? Muuttaako äänestysvastuu kansalaisten suhtautumista politiikkaan? Millaisia suoran demokratian välineitä on olemassa, ja miten niiden käytöllä on muutettu maailmaa?

Opas suoraan demokratiaan tarttuu aiheeseensa käytännönläheisesti. Sveitsin järjestelmän tarkastelu riisuu mystiikkaa aiheen ympäriltä: kansanäänestykset eivät ole tulleet erityisen kalliiksi, johtaneet järjettömiin päätöksiin tai jarruttaneet yhteiskunnan kehitystä. Suomea käsittelevissä teksteissä taas tutustutaan suomalaisiin suoran demokratian muotoihin ja mietitään paikkoja, joissa kansalaisten äänen tulisi kuulua nykyistä voimakkaammin.

Error: View ae0d0a6e4b may not exist

16,90  8,45 

Tuotetunnus (SKU): 9789520102210 Osasto: Avainsanat tuotteelle , , , , , , , , , , ,

Kirjan tekijät

Laajenna
  • Nadja Braun

    Nadja Braun on Bernin yliopistosta valmistunut oikeustieteen tohtori. Hän on suorittanut myös MBA-tutkinnon Salzburgin yliopistossa. Braun työskentelee Sveitsin Liittokanslerin virastossa lakiasiainosaston päällikkönä. Hän työskenteli aiemmin viraston poliittisella osastolla, jossa hänen työnsä liittyi kansanäänestyksiin ja kansalaisaloitteisiin liittovaltion tasolla.  

    Katso kirjailijan sivu →

Kirjan lisätiedot

Laajenna

Tuoteosasto

Kirjan lisätiedot

Isbn

Painettu kirja: 9789520102210, E-kirja: 9789525675467

Sivumäärä

208

Julkaisuaika

/ 2008

Suomentaja

Irina Kyllönen

Alkuteos

Guidebook to Direct Democracy

Mediassa

Laajenna

Asiakkaiden arvostelut

Laajenna

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Opas suoraan demokratiaan”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *