Maiju Korte & Ulla Savolainen
Sodan ja karkotuksen lapset
Inkeriläisiä elämäntarinoita
Koskettava kuvaus inkerinsuomalaisten elämästä puhuttelee ajankohtaisuudellaan. Sanotaan, että sota päättää lapsuuden. Tästä huolimatta lukuisat lapset joutuvat elämään sodan keskellä ja sen seurausten kanssa. Kymmenientuhansien inkerinsuomalaisten kohtaloihin jälkensä jättivät 1900-luvun Euroopan sodat, Neuvostoliiton kansallisuuspolitiikka ja elämä Neuvostoliitossa ja yli sen rajojen. Ihmiset menettivät kotinsa ja perheitä hajosi, ja se heijastuu nykypäivään muistoina, kokemuksina ja kertomuksina.
Sodan ja karkotuksen lapset avaa yhdeksän inkerinsuomalaisen elämäntarinan, jossa menneisyys piirtyy esiin lapsuusmuistojen ja omakohtaisten kertomusten kautta. Tämä muistitietotutkimusta ja historiaa lapsuusmuistojen kanssa yhteenpunova teos auttaa ymmärtämään lähihistoriaamme ja siihen liittyviä kokemuksia uudesta näkökulmasta.
Vaikka kirjan päähenkilöiden lapsuutta värittivät jo varhain omaksuttu vastuutaakka sekä pelot ja traagiset menetykset, muistellaan teoksessa myös lapsuuden huolettomuutta, toivoa ja onnenhetkiä. Kirja osoittaa, että sodankaan keskellä ihmisen elämä ei pelkisty kärsimykseksi. Entiset sodan ja karkotuksen lapset eivät koe itseään yksinomaan uhreiksi: he ovat ennen kaikkea oman elämänsä aktiivisia toimijoita.
27,90 €
Tuoteosasto
Historia & sotaSotaTietoAvainsanat
1900-lukuelämäkerrateurooppahistoriainkerinsuomalaisetkansallisuuspolitiikkakokemuskerrontaKortelähihistorialapsuusMaijumuistitietoneuvostoliittopoliittinen historiatulossavallankumousvenäjäKirjan lisätiedot
Isbn | Painettu kirja: 9789523519763, E-kirja: 9789523931329 |
Sivumäärä | 300 |
Julkaisuaika | 4 / 2023 |
“Sodan ja karkotuksen lapset on painava puheenvuoro lapsen näkökulmasta sodan ja vainojen aikoina.” Kulttuuritoimitus 9.6.2023
“Sodan ja karkotuksen lapset avaa yhdeksän inkerinsuomalaisen elämäntarinan, jossa menneisyys piirtyy esiin lapsuusmuistojen ja omakohtaisten kertomusten kautta.” Amusa 17.4.2023
Matti –
Suomen sodanaikaisen historian musta piste on inkeriläisten kohtalo ja palautus Neuvostoliittoon sodan jälkeen. Suomessa asuu edelleen tuhansia inkeriläisiä ja heidän jälkeläisiään, mutta he ovat edelleen hiljaa, eivätkä koulujen historiankirjat edelleenkään mainitse koko episodia, se on niin häpeällinen.
Kirja kertoo inkeriläislasten koskettavat kohtalot ja rajaseudun levotonta elämää kuvataan myös erittäin onnistuneesti. Ennen kaikkea kirjan alussa on tiivis ja hyvin kirjoitettu historiajakso, joka avaa lukijalle ison kuvan, mitä oikein tapahtui.