Ulla Koskinen

Suomessa selviytymisen historiaa

Kivikaudelta keskiajalle ja 1900-luvun alkuun

Sata vuotta sitten Suomessa asui vielä ihmisiä, joille oli lapsuudesta saakka tuttua ”verinen pettu”: hätäleipä, jossa ei ollut lainkaan viljaa. Maa oli köyhä eikä hyvinvointivaltiosta ollut aavistustakaan. Takamaiden raskaan työn raatajat olivat selviytyneet edellispolvilta perittyjen tietojen ja taitojen turvin, ilman meille tuttua teknologiaa, apuvälineitä ja yhteiskunnallisia järjestelmiä.

Nykymaailman monimutkaisuuteen kyllästyneille ajatus elämästä ilman alati vaihtuvia ATK-järjestelmiä, sääntöviidakkoa ja paperisotaa voi vaikuttaa virkistävän yksinkertaiselta, mutta helppoa se ei ollut. Miten entisajan suomalaiset pärjäsivät ilman jääkaappia, hammaslääkäriä, autoa ja sosiaalista mediaa? Elämäämme nykyisin helpottavat keksinnöt ja palvelut eivät ole olleet aina olemassa. Päinvastoin, esivanhempamme ovat eläneet kovissa, jopa mahdottomilta vaikuttavissa oloissa ankaran luonnon, nälän ja tautien keskellä.

Kirja herättää ajatuksia siitä, millaisia selviytymistaidon ammattilaisia suomalaiset ovat historian saatossa olleet. Aikaväli yltää viime vuosikymmeniltä muinaishistorian hämäriin. Painopiste on 1500–1700-luvuissa eli uuden ajan alussa. Kenties oman elämämme arkiset vaikeudet asettuvat mittakaavaan verrattaessa entisajan ihmisten olosuhteisiin, joille tosi-tv:n selviytymiskilpailutkin kalpenisivat.

  • Tiedätkö miten kauneutta hoidettiin muurahaisilla ja sammakonkudulla?
  • Tiedätkö miten karhu pyydystettiin viinalla täytetyn kattilan avulla?

 

14,90 

Tuotetunnus (SKU): 9789522649485 Osastot: , Avainsanat tuotteelle , , , , , , ,

Kirjan tekijät

Laajenna
  • Ulla Koskinen

    Ulla Koskinen on historiantutkija ja tietokirjailija, jota kiehtoo elämänmeno keskiajan ja uuden ajan välimaastossa. Koskinen on filosofian tohtori ja Suomen historian dosentti. Hän on työskennellyt tutkijana Tampereen ja Jyväskylän yliopistoissa sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa. Koskinen ryhtyi 15-vuotiaana harrastamaan sukututkimusta, joka on...

    Katso kirjailijan sivu →

Kirjan lisätiedot

Laajenna

Tuoteosasto

Kirjan lisätiedot

Isbn

Painettu kirja: 9789522649485, E-kirja: 9789523514508

Sivumäärä

300

Julkaisuaika

9 / 2018

Mediassa

Laajenna
"Sukellus sisukkaiden selviytyjien historiaan" Opettaja.fi 22.1.2024"Kirjassaan Koskinen vertailee muinaisten eläjien uurastusta nykyajan vaivattomuuteen kertomalla, mitä ennen ei ollut. Teos on pakattu riemastuttavilla yksityiskohdilla. Koskinen käy läpi elämän­alueet ravinnosta terveyteen, tekniikkaan, rakkaus- ja sosiaaliseen elämään." Helsingin Sanomat, 13.10.2018Ulla Koskisen Suomessa selviytymisen historiaa on hieno teos, jossa käsitellään arkisia asioita, kuten kodin ikkunoiden merkitystä. Nekin ovat lopulta melko uusi juttu.” Anna, 3.6.2020"Suomessa selviytymisen historiaa sopii kenelle tahansa aiheesta kiinnostuneelle johdatukseksi entisaikojen elämään. Neutraali esitystapa pyrkii selittämään ja ymmärtämään, ja aiheeseen perehtymätön lukija saa varmasti vastauksen menneisyyden arkea koskeviin kysymyksiinsä. Teoksen viitteistys ja kattava lähdeluettelo auttavat tiedonjanossa eteenpäin historiantutkimuksen ja kansatieteen äärelle. Teos sopii esimerkiksi opettajille inspiraatioksi, miten lähestyä vierasta aikakautta ja materiaalista todellisuutta. Myös historiasta innostunut nuori saattaisi viihtyä teoksen äärellä." Jargonia-lehti, 33/2019"Historiantutkija Ulla Koskisen Suomessa selviytymisen historiaa kertoo kiinnostavasti ja tutkittuun tietoon perustuen selviytymisestä ankarissa oloissa ilman nykyajan työvälineitä, teknisiä laitteita ja asumismukavuuksia." Tiede, 10.7.2019"Tällaisia tietokirjoja tarvitsisimme lisää! Kirja on opettavainen." Kaleva, 6.5.2019"Historiantutkijan mielenkiintoinen tietokirja kertoo, millaisia selviytymistaidon mestareita esi-isämme olivat. Suomalaisten selviytymiskeinot on jaettu seitsemään teemaan, jotka vaihtelevat tekniikasta ruokaan ja juomaan." Iltalehti, 19.12.2018”Kirja on mainio johdatus suomalaisen ja etenkin länsisuomalaisen agraarikulttuurin arjen historiaan, joka ottaa huomioon niin aatteet, tavat, esinekulttuurin kuin ihmisetkin. Se sisältää kiinnostavaa alkuperäismateriaalia sekä lainauksin että kuvin, ja on harvinaisen pedagogisesti laadittu, joten toivoisin sen kuluvan paitsi Suomen historiasta kiinnostuneiden harrastajien käsissä myös opetuskäytössä.” Genos-lehti, 9/2019"Antoi karmivan kuvan loputtomasta arkielämän taistelusta." Anna-Leena Härkönen, 9.1.2019"Kirja täynnä mielenkiintoista tietoa entisajan elämästä." Katin kirjanurkka, 6.10.2018 "Suomessa selviytymisen historiaa antaa yllätyksiä. Kirja on viihdyttävä ja erittäin mielenkiintoinen. Se antaa perspektiiviä nyky-yhteiskuntaan ja niihin lähtökohtiin, joista tänne asti on päästy." Kirjavinkit, 19.9.2018

Asiakkaiden arvostelut

Laajenna

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Suomessa selviytymisen historiaa”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *