Ale!

Ulla  Koskinen

Suomessa selviytymisen historiaa – Kivikaudelta keskiajalle ja 1900-luvun alkuun

norm. 32.00  Innon hinta: 29.90 

Tilattavissa

ISBN: 978-952-264-948-5

Kirjoittaja: Ulla Koskinen

Julkaisuajankohta: 9 / 2018

Sivumäärä: 300

Lataa painokelpoinen kansikuva

Osastot: ,
Avainsanat tuotteelle , , , , , ,
Jaa tämä:

Sata vuotta sitten Suomessa asui vielä ihmisiä, joille oli lapsuudesta saakka tuttua ”verinen pettu”: hätäleipä, jossa ei ollut lainkaan viljaa. Maa oli köyhä eikä hyvinvointivaltiosta ollut aavistustakaan. Takamaiden raskaan työn raatajat olivat selviytyneet edellispolvilta perittyjen tietojen ja taitojen turvin, ilman meille tuttua teknologiaa, apuvälineitä ja yhteiskunnallisia järjestelmiä.

Nykymaailman monimutkaisuuteen kyllästyneille ajatus elämästä ilman alati vaihtuvia ATK-järjestelmiä, sääntöviidakkoa ja paperisotaa voi vaikuttaa virkistävän yksinkertaiselta, mutta helppoa se ei ollut. Miten entisajan suomalaiset pärjäsivät ilman jääkaappia, hammaslääkäriä, autoa ja sosiaalista mediaa? Elämäämme nykyisin helpottavat keksinnöt ja palvelut eivät ole olleet aina olemassa. Päinvastoin, esivanhempamme ovat eläneet kovissa, jopa mahdottomilta vaikuttavissa oloissa ankaran luonnon, nälän ja tautien keskellä.

Kirja herättää ajatuksia siitä, millaisia selviytymistaidon ammattilaisia suomalaiset ovat historian saatossa olleet. Aikaväli yltää viime vuosikymmeniltä muinaishistorian hämäriin. Painopiste on 1500–1700-luvuissa eli uuden ajan alussa. Kenties oman elämämme arkiset vaikeudet asettuvat mittakaavaan verrattaessa entisajan ihmisten olosuhteisiin, joille tosi-tv:n selviytymiskilpailutkin kalpenisivat.

  • Tiedätkö miten kauneutta hoidettiin muurahaisilla ja sammakonkudulla?
  • Tiedätkö miten karhu pyydystettiin viinalla täytetyn kattilan avulla?

Ulla Koskinen ja Nora Varjama keskustelemassa kirjasta Suomessa selviytymisen historiaa Helsingin Kirjamessuilla 2018.

Ulla Koskinen on historiantutkija, kirjoittaja ja perheenäiti, jota on aina kiinnostanut elämä entisaikojen Suomessa, erityisesti ajanjaksolla keskiajalta 1800-luvulle. Kiehtovinta on hänen mielestään selvitellä, miten esivanhempamme elivät, olivat ja ajattelivat aivan erilaisessa elinympäristössä kuin mihin itse olemme tottuneet. Koulutukseltaan Koskinen on filosofian tohtori ja työskennellyt tutkijana Tampereen ja Jyväskylän yliopistoissa. Hän on harrastanut matkailua, taiteita ja sukututkimusta, joskin viime aikoina enimmäkseen selviytymistä neljän lapsen kanssa.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Suomessa selviytymisen historiaa – Kivikaudelta keskiajalle ja 1900-luvun alkuun”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

“Kirjassaan Koskinen vertailee muinaisten eläjien uurastusta nykyajan vaivattomuuteen kertomalla, mitä ennen ei ollut. Teos on pakattu riemastuttavilla yksityiskohdilla. Koskinen käy läpi elämän­alueet ravinnosta terveyteen, tekniikkaan, rakkaus- ja sosiaaliseen elämään.”
Helsingin Sanomat, 13.10.2018

“Kirja täynnä mielenkiintoista tietoa entisajan elämästä.”
Katin kirjanurkka, 6.10.2018

“Suomessa selviytymisen historiaa antaa yllätyksiä. Kirja on viihdyttävä ja erittäin mielenkiintoinen. Se antaa perspektiiviä nyky-yhteiskuntaan ja niihin lähtökohtiin, joista tänne asti on päästy.”
Kirjavinkit, 19.9.2018