Full-size Image
Lataa alkuperäinen kuva ▼

Kotipihan valtaajat kuriin jo ennen kevättä

Kevät ja puutarhakausi lähestyvät kovaa vauhtia ja Into Kustannus julkaisee huhtikuun alussa kaikkien puutarhureiden iloksi ja hyödyksi vieraslajeja käsittelevän Kotipihan valtaajat – Opas haitallisten vieraslajien torjuntaan. Markus Seppälän ja Miia Jaunin teos on ensimmäinen kattava kotimainen tietokirja kotipihojen ja puutarhojen haitallisista vieraslajeista. Kirjan kirjoittajat antavat vinkkejä jo ennen kirjan julkaisua, miten haitallisista vieraslajeista voi päästä eroon ja estää niiden leviäminen luontoon: Markus Seppälä, markusjseppala@gmail.com, puh. 044 3069546 & Miia Jauni, miia.jauni@gmail.com, puh.040 723 0005.

Kirjan kuvien avulla tunnistat luonnolle, kukkarolle ja terveydelle haitalliset lajit. Helppolukuinen ja käytännön torjuntatoimiin keskittyvä opas on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille. Kirja keskittyy kasvilajeihin, mutta esittelee myös kotipihojen yleisimmät tuhoeläinlajit. Suurin osa vieraslajeista on harmittomia vieraita, mutta osa menestyksekkäistä lajeista haittaa tuntuvasti ympäristöä ja alkuperäistä lajistoa.

Maailmanlaajuisesti haitalliset vieraslajit ovat toiseksi merkittävin uhka luonnon monimuotoisuudelle. Ne voivat myös aiheuttaa taloudellista vahinkoa puutarhanhoidolle ja maa- ja metsätaloudelle, murentaa virkistysalueiden viihtyisyyttä ja vaarantaa terveyden. Suomessa on satoja haitallisia vieraslajeja. Erityisen haitallisia ovat kurtturuusu, jättiputket ja espanjansiruetana.

Markus Seppälä on helsinkiläinen haitallisiin vieraskasvilajeihin erikoistunut biologi, jolla on vuosien kokemus vieraslajeihin liittyvästä neuvonnasta ja koulutuksesta ja ruohonjuuritason torjuntatoimien suunnittelusta ja koordinoinnista. Seppälä on Suomen luonnonsuojeluliiton edustaja kansallisessa vieraslajiasiain neuvottelukunnassa.

Miia Jauni on maatalous- ja metsätieteiden tohtori, joka on useiden vuosien ajan tutkinut haitallisia vieraskasveja ja selvittänyt niiden menestymiseen vaikuttavia tekijöitä. Hän on puuhannut haitallisten vieraslajien parissa niin luonnonsuojelujärjestössä, lainsäädännön valmistelussa kuin kotipihallakin.

Miia Jauni & Markus Seppälä:
Kotipihan valtaajat – Opas haitallisten vieraslajien torjuntaan
ISBN: 978-952-264-751-1, 290 s

Arvostelukappalepyynnöt: arvostelukappaleet@intokustannus.fi
Kirja ilmestyy 5.4.2017

Jaa tämä: