Kuka murhasi Olof Palmen? Uutuuskirjassa yllättävää tietoa

Stieg Larsson tutki Olof Palmen murhaa yli 15 vuotta ja Jan Stocklassa yli viisi vuotta. Molempien teoriat yhdistyvät kirjassa Stieg Larssonin tutkimukset – kuka murhasi Olof Palmen?

Ruotsin pääministeri Olof Palme murhattiin ampumalla Tukholman keskustassa 28. helmikuuta 1986. Palmen murhatutkimus on yksi maailman laajimmista murhatutkinnoista, joka ei toistaiseksi ole johtanut murhan lopulliseen selviämiseen.

Kirjailija Jan Stocklassa löysi sattumalta kirjailija Stieg Larssonin Olof Palmen murhaa koskevat arkistot tutkiessaan murhatapausta 2010-luvun alussa.
– Tajusin heti olevani jonkun suuren äärellä, Stocklassa kertoi Helsingissä vierailunsa aikana.
Siitä käynnistyi paikoin jännitystarinankin piirteitä sisältänyt prosessi, jonka päätteeksi kahden tutkivan toimittajan teoriat olivat yhdistyneet yhdeksi uudeksi teoriaksi murhan taustoista.
Lopputuloksena syntyi kirja Stieg Larssonin tutkimukset, joka kertoo paitsi maailman tunnetuimpiin lukeutuvan kirjailijan intohimosta myös siitä, kuka mahdollisesti murhasi Olof Palmen.

Koodilla PALME saat Stieg Larssonin tutkimukset -kirjan
tarjoushintaan 22,90 € (norm. 33 €).

Uskooko Stocklassa, että poliisi selvittää Palmen murhan?
– Olen varma siitä, että muutaman vuoden sisällä murha on ratkennut. Tutkinnanjohtaja on nuori ja nyt he ovat saaneet paljon uutta materiaalia tutkittavakseen.

Jan Stocklassa vieraili Suomessa myös Radio Rockin Jone Nikulan vieraana.

Jan Stocklassa keräsi tietoja Stieg Larssonin arkistojen lisäksi myös haastattelemalla murhasta tietäviä tai siihen liittyväksi epäiltyjä henkilöitä muun muassa Etelä-Afrikassa ja Kyproksella. Tutkimuksessa nousi esiin myös kirjassa peitenimellä esiintyvän Jakob Thedelin.
– Suurena Palme-vihaajana tunnettu Thedelin oli ollut Tukholmassa ja murhapaikan lähellä Sveavägenillä kyseisenä murhailtana. Miestä oli kuulusteltu kahdesti, mutta poliisi oli jättänyt asian sikseen, Stocklassa summaa.
Stocklassa ihmetteli, miten keski-ikäisellä, Palme-vihamielisiä postauksia kirjoittaneella ruotsalaismiehellä oli Facebook-kaverina nuori tšekkikaunotar.
– Otin yhteyttä Lidaan ja pyysin häntä mukaan juttuun.

Jan Stocklassan mukana Helsingissä matkustanut Lida loi läheisen suhteen Thedeliniin ja alkoi lypsää tältä tietoja Palmen murhaan liittyvistä tapahtumista ja henkilöistä.
– Se oli jännittävää. Kun menin tapaamaan Thedeliniä, minulla oli muun muassa silmälasit, johon oli upotettu kamera ja vaikka mitä talletuslaitteita. En kuitenkaan pelännyt yhtään, sillä olin luonut Thedelinin kanssa luottamuksellisen nettisuhteen. Hän ei suuttunut edes siitä, etten näytä samalta kuin Facebook-profiilini kuvassa. Olemme vieläkin välillä yhteydessä!
Miksi?
– Kannattaa lukea koko kirja, niin että voi ymmärtää, mikä Thedelin on miehiään. Hän saattaa olla se, joka on murhan takana, mutta hänen takanaan on joitain vielä suurempia voimia, Lida sanoo.

Murhatutkimusten adrenaliini saattoi Jan Stocklassan ja Lidan yhteen, ja nyt he ovat pari.

Stieg Larssonin tutkimukset on dekkarin lailla etenevä, kaksi teoriaa yhdeksi yhtenäiseksi teoriaksi yhteen punova kokonaisuus. Jan Stocklassa keskittyy taitavasti tarinan viemiseen eteenpäin. Kirja on kuin dekkari, mutta sen huipentuma on kirjan kansien ulkopuolella.
– Tutkimusten adrenaliini teki tehtävänsä, ja kirjan valmistuttua huomasimme rakastuneemme. Olemme nykyään siis pari, Jan Stocklassa ja Lida nauravat.

Koodilla PALME saat Stieg Larssonin tutkimukset -kirjan tarjoushintaan 22,90 € (norm. 33 €). Verkkokauppaan pääset TÄSTÄ.

Stieg Larssonin tutkimukset – Kuka murhasi Olof Palmen?
[intense_code type=”css” raw_content=”JTNDc3R5bGUlM0UlMjBhcnRpY2xlJTIwZmlndXJlJTIwJTdCd2lkdGglM0FhdXRvJTIwJTIxaW1wb3J0YW50JTdEJTNDJTJGc3R5bGUlM0U=”] [/intense_code]
Jaa tämä: