Full-size Image
Lataa alkuperäinen kuva ▼

MAAILMAN KIRJAT 2016 – aurinkoenergiaa, Aasiaa ja alkuperäiskansoja

Maailman kirjat 2016 järjestetään Helsingin Rautatientorilla Maailma kylässä -festivaalin yhteydessä 28.–29.5.2016. Kirjateltan kahden päivän non-stop-ohjelmassa on kirjailijahaastatteluja, keskusteluja, paneeleja sekä kustantajien ja kirjakauppojen kirjamyyntiä. Monikulttuurisen tapahtuman teemoja ovat tänä vuonna muun muassa oikeudenmukaisuus, kestävä talous ja ympäristö. Maantieteellinen painotus on Aasiassa ja pohjoismaissa.

Koko Maailman kirjat -teltta toimii täysin uusituvalla aurinkoenergialla. Janne Käpylehdon toimittamat aurinkopaneelit näyttävät esimerkin tulevaisuuden festivaalien energiantuotannosta. Käpylehdolta ilmestyy myös aihetta käsittelevä kirja Auringosta sähköt kotiin, kerrostaloon ja yritykseen (Into 2016) ja hän kertoo kirjastaan Maailman kirjojen lavalla su 29.5. klo 12.00. Heti perään klo 12.30 on vuorossa Markku Tahkokorven kirja Aurinkoenergia Suomessa.

Eläinsuojelulaki uudistuu tänä vuonna, ja lakiin on tavoitteena saada kirjaukset tuotantoeläinten paremmasta kohtelusta. Tuotantoeläimetpaneelissa kirjailijat Laura Gustafsson ja Risto Isomäki keskustelevat tuotantoeläimistä Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelän johdolla (la 28.5. klo 18.30)

Maailman kirjojen lavalla nähdään myös kansainvälisiä vieraita. Iranilainen toimittaja ja kirjailija Nasrin Madani, joutui pakenemaan kotimaastaan vuonna 2012 ja asettui Ruotsiin Växjöön paitsi jatkaakseen työtään myös turvatakseen henkensä. Hänen kaksi viimeistä novellikokoelmaa sensuroitiin kotimaassa niiden feminististen ja poliittisten aiheiden takia. Nasrin Madanin vierailu järjestetään yhteistyössä Suomen Penin kanssa. Häntä haastattelee Maryan Abdulkarim su 29.5. klo 15.15.

Belgialainen järjestöaktivisti Olivier Hoedeman keskustelee tietokirjailija Jaana Kiven kanssa TTIP-sopimuksesta ja lobbaamisesta la 28.5. klo 15.00. Kivi on kirjoittanut aiheesta kirjan Bryssel myyty (Into 2016). Kestavä talous on esillä myös kohtuutalouspaneelissa la 28.5. klo 15.30. Kohtuutaloudesta ovat keskustelemassa Talous kasvun jälkeen -kirjan (Gaudeamus 2016) kirjoittajat Tuuli Hirvilammi ja Kristoffer Wilen sekä Rajattomasti rahaa niukkuudessa-kirjan (Like 2016) kirjoittaja Paavo Järvensivu.

Pohjoiset alkuperäiskansat ovat myös esillä festivaalilla. Katja Ketun, Meeri Koutaniemen ja Maria Seppälän kirja Fintiaanien mailla (Wsoy 2016) kertoo Amerikan suomalaisten ja intiaanien yhteisistä jälkeläisistä (su 29.5. klo 16.00). Maailman kirjat huipentuu Häiriköivien dosenttien saamelaiskeskusteluun, jossa on mukana Ihmisoikeusliitto sekä taiteilija-aktivistiryhmä Suohpanterror.

Maailma kylässä -festivaali järjestetään 28.‒29. toukokuuta Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla lauantaina kello 11‒20 ja sunnuntaina kello 11‒18. Suomen suurimman kulttuuri- ja järjestötapahtuman pääjärjestäjä on kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa ry.

Tapahtuman verkkosivu: www.maailmakylassa.fi

Koko kirjallisuusohjelma:
http://www.maailmakylassa.fi/ohjelma/kirjallisuusohjelma
http://www.maailmankirjat.fi

Lisätiedot:
Tuottaja Timo Kalevi Forss
timo.forss@intokustannus.fi

Jaa tämä: