Pentti Haanpään 29 kadonnutta novellia julki kirjassa

Pentti Haanpään elämäkerran kirjoittaja Matti Salminen on löytänyt 29 kertomusta, jotka eivät ole koskaan päätyneet Haanpään koottuihin teoksiin tai juttukokoelmiin. Nyt novellit julkaistaan kirjassa Eräs avioliitto – ja muita kadonneita juttuja.

Kirjan toimittanut Matti Salminen kertoo: ”Kokoelman jutut tuovat Pentti Haanpään kirjailijakuvaan uusia piirteitä. Mukana on täysin uusia ja vähän tunnettuja juttuja, mutta myös useita kertomuksia, jotka kirjailija on poiminut romaaneistaan ja muokannut novelleiksi. – – Erityisen mielenkiintoisia ovat Noitaympyrästä irrotetut jutut, jotka on julkaistu eri lehdissä jo 1930-luvulla eli parikymmentä vuotta ennen romaanin julkaisemista. Luvalla sanoen nyt julkaistavat jutut ovat vielä mehukkaampia kuin romaanin vastaavat kohdat.” Esimerkiksi lyhyt kertomus ”Raunio” on mahdollisesti Noitaympyrän alkuperäisen version loppukohtaus – ja erilainen kuin romaanin…

Jutut on kerätty vanhojen aikakauslehtien vuosikerroista ja juhlajulkaisuista sekä Haanpäätä käsittelevistä tutkimuksista. Kirjan esipuheen on kirjoittanut Matti Salminen, joka on myös lisännyt kirjan loppuun lisätietoja kaikista novelleista ja muista kertomuksista. ”Haanpään jäämistöä piiloteltiin vuosikymmeniä kirjailijan kuoleman jälkeen ilman että sen sisällöstä tiesi kukaan muu kuin hänen kustannustoimittajansa ja kustantajansa. – – Asiasta voi lukea lisää allekirjoittaneen tekemästä Pentti Haanpään elämäkerrasta Pentti Haanpään tarina (Into 2013) ja novellikokoelmasta Ilmeitä isänmaan kasvoilla (Into 2013)”, Salminen kertoo.

Eräs avioliitto -kokoelman riemukkaissa jutuissa, jotka on kirjoitettu pääosin 1930–50-luvuilla, Haanpää käsittelee aina ajankohtaisia teemoja: ahneutta, työttömyyttä, petollisuutta ja sitä, miten liiallisesta kauneudesta voi syntyä elämän rumuus. Mukana on myös Haanpään unohdettuja sotajuttuja ja otteita vielä julkaisemattomasta romaanista Kauneuden kirous.

Pentti Haanpää (1905–1955) kirjoitti elämänsä aikana noin 360 juttua, ja nyt – kun kirjailijan kuolemasta tulee vuonna 2015 kuluneeksi jo 60 vuotta – hänen novellituotantonsa tulee vihdoinkin julki kokonaisuudessaan.

”Sitten Pentti Haanpään ei suomalainen kirjailija ole pystynyt tervehtimään tätä päivää kädestä.” – Paavo Haavikko, 1992

Kirja on tehty yhteistyössä Työväen Sivistysliitto TSL:n kanssa.

Tatu Matilainen, Into Kustannus, puh. 040 7462 617, tatu.matilainen@intokustannus.fi

Jaana Airaksinen, Into Kustannus, puh. 045 633 4495, jaana.airaksinen@intokustannus.fi

Jaa tämä: