Julkaistu

Ainutlaatuinen aikalaiskuvaus Amerikan valloituksesta, Hernán Cortésin kirjeet suomeksi

Espanjalainen Hernán Cortés lähti vuonna 1519 valloitusmatkalle Meksikoon. Reittinsä varrelta hän lähetti Espanjan kuninkaalle Kaarle V:lle kirjeitä, jotka kertovat uskomattomia tarinoita valloituksen etenemisestä, uusista alueista ja niiden asukkaista.

Cortésin kolme ensimmäistä kirjettä on nyt julkaistu suomeksi ensi kertaa. Verisyydestä huolimatta ne ovat merkittävä kuvaus Amerikan valloituksesta ja osa koko maailman kulttuurihistoriaa. Valloittajat alistivat intiaaneja katoliseen uskontoon ja pakkotyöhön, mutta Cortés ehti nähdä myös alkuperäiskansojen kaupunkien loiston. Siirtomaan herruudesta käyty valtakamppailu johti kiistaan Kuuban kuvernöörin Diego Velázquezin kanssa. Cortés yritti saada Espanjan kuninkaan puolelleen ja ylistää kirjeissään voittojaan ja urotekojaan. Kirjeet huipentuvat asteekkien pääkaupungin Temixtitánin eli Tenochtitlánin tuhoon vuonna 1521.

Käännös on 82-vuotiaan, Meksikossa 1950-luvulta asti matkustaneen Elanto-lehden monivuotisen avustajan Yrjö Liimataisen uroteko.

“Tarina vallan- ja kullanhimosta, sukellus ihmismielen pimeimpiin syövereihin.”
– Pelle Miljoona

Hernán Cortés: KIRJEITÄ KUNINKAALLE
Into-tieto, nidottu, 310 sivua, suositushinta 35 €, ISBN 978-952-264-235-6
Alkuteos Cartas de relación, suomentanut Yrjö Liimatainen.
Lataa painokelpoinen kuva: www.intokustannus.fi/images/isotkannet/kirjeita_kuninkaalle.jpg

Arvostelukappaleet
arvostelukappaleet@kurvinkirja.fi

Lisätiedot
Milla Karppinen, milla.karppinen@intokustannus.fi, 050 551 3310