Julkaistu

Miten arabit vaikuttivat länsimaiden kulttuuriin? Jonathan Lyonsin Viisauden talo kertoo

Mikä on astrolabi, joka muutti merenkulun ikiajoiksi? 
Miten arabitutkijat onnistuivat laskemaan Maan ympärysmitan kävelemällä aavikolla?
 Kuka toi hammastahnan islamilaiseen Espanjaan?

Rooman valtakunnan hajoamisen jälkeen keskiajan Eurooppa oli takapajuinen paikka. Samaan aikaan islamilainen kulttuuri kukoisti Persiasta Espanjaan. Arabialaiset filosofit, matemaatikot ja astronomit lähestyivät ihmismielen äärirajoja. Tiedon keskipiste oli Viisauden talo, valtava kirjasto, yliopisto ja kulttuurikeskus Bagdadissa. Aikana, jolloin Euroopan parhaissa kirjastoissa oli joitakin satoja teoksia, Viisauden talossa niitä oli 400 000.

Jonathan Lyonsin Viisauden talo – Länsimaiden arabialainen perintö kertoo huikean tarinan siitä, miten kourallinen kristittyjä tutkijoita matkusti arabialaisen sivistyksen keskuksiin, vaikka heidän aikalaisensa kävivät verisiä ristiretkiä islamia vastaan. Heidän tuomansa tieto mullisti eurooppalaisen tieteen ja loi perustan renessanssille.

Jonathan Lyons työskenteli yli 20 vuotta Reutersin toimittajana ja ulkomaan kirjeenvaihtajana enimmäkseen islamilaisessa maailmassa. Hän on väitellyt sosiologian tohtoriksi Monashin yliopistosta. Hän asuu Washington, D.C.:ssä.

Jonathan Lyons: VIISAUDEN TALO – LÄNSIMAIDEN ARABIALAINEN PERINTÖ
Alkuteos The House of Wisdom: How the Arabs Transformed Western Civilization, suomentanut Niina Saikkonen
Into-tieto, nidottu, 342 sivua, suositushinta 29 €, ISBN 978-952-264-237-0
Lataa painokelpoinen kansikuva: www.intokustannus.fi/images/isotkannet/viisauden.jpg

 

arvostelukappaleet@kurvinkirja.fi
Milla Karppinen, 050 551 3310, milla.karppinen@intokustannus.fi