Julkaistu

Kehitysavun kirous julkistetaan 20.1.

Ulkoasiainneuvos Matti Kääräisen virallista kehitysyhteistyötä ravisteleva KEHITYSAVUN KIROUS julkistetaan

tiistaina 20.1.2015 klo 15:30 Gaudeamus Kirja & Kahvissa (Vuorikatu 7, Helsinki).

Julkistamiskeskustelussa mukana kansanedustaja Pekka Haavisto ja Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Simon Elo.  

Kehitysavun antaminen köyhille maille ei ole johtanut niihin tavoitteisiin, jotka sille alun perin asetettiin. Äärimmäinen köyhyys on häviämässä lähinnä sellaisissa maissa, joille kehitysapua ei ole annettu – vaikka virallisesti toista väitetäänkin.

Monissa maissa kehitysapu tukee paikallista eliittiä, ei demokratisoitumista. Kaiken kukkuraksi kehitysmaista karkaa pääomia lähes kymmenen kertaa kehitysavun verran, monikansalliset yritykset kiertävät veroja ja veroparatiiseihin kertyy tuhansia miljardeja euroja. Mitä olisi tehtävä? Edes kehitysavun ammattilaiset eivät tiedä, kuka kehitysapulaivaa ohjaa ja mihin suuntaan.

Eläkkeelle siirtynyt suurlähettiläs ja pitkäaikainen kehitysyhteistyön virkamies Matti Kääriäinen kirjoittaa kehitysapubisneksen karusta todellisuudesta juhlapuheiden takana. Siinä todellisuudessa rikkaat maat ovat antavinaan apua ja kehitysmaiden eliitti on ottavinaan sitä vastaan. Osansa saavat myös suomalaispoliitikot. Kirja sisältää muun muassa katkelman Kääriäisen Mosambikin-komennuksensa jälkeen laatimasta loppuraportista, jossa hän ehdottaa oman asemapaikkansa lakkauttamista.

“Tärkeä ja harvinainen teksti.” – emeritusprofessori Juhani Koponen, kehitysmaatutkimus

Kääriäinen Matti: Kehitysavun kirous
ISBN 978-952-264-361-2, 180 sivua

mika.ronkko@intokustannus.fi