Julkaistu

Yhdysvallat, kapina ja musiikki yksissä kansissa

Heikki Hilamaan ja Seppo Varjuksen uutuuskirja Kumouksen äänet – Yhdysvaltojen murros ja musiikki 1960-1984 (Into Kustannus) julkaistaan Gaudeamus Kirja & Kahvissa (Vuorikatu 7, Helsinki) 13.10. klo 14.00. Tekijöitä haastattelee Timo Kalevi Forss. Kumouksen äänet kertoo mullistusten ajasta Yhdysvaltojen musiikissa ja yhteiskunnassa.
Yhdysvallat kävi 1960- ja 1970-luvuilla läpi useita kriisejä kuten kansalaisoikeustaistelun, Vietnamin sodan, öljykriisin ja Watergate-skandaalin. Nämä jättivät jälkensä myös rockiin, jazziin, souliin, folkiin ja moniin muihin Yhdysvalloissa kehittyneisiin musiikkityyleihin.
Kumouksen äänet kertoo tarinan, joka alkaa 60-luvun alusta ja Bob Dylanista ja päättyy 80-luvun alun mustaan hip hopiin. Folk-legenda Pete Seegeriä uhkasi vankila mielipiteidensä vuoksi, mutta hänen oppipoikansa Bob Dylan nousi palvotuksi tähdeksi. Sam Cooke yritti musiikillaan ilmaista samaa kuin Martin Luther King Jr. puhujalavaltaan. Kummankin elämä päättyi luotiin. Kun Bostonissa mellakoitiin Kingin murhan vuoksi, James Brown rauhoitti kaupungin musiikillaan. Kun Chicagossa taisteltiin, ensimmäinen punk-bändi MC5 kiirehti mukaan. 1970-luvulla epäpoliittinen disco-musiikki antoi rytmin homojen oikeuksia ajavalle liikkeelle. Aatteet hiipuivat, mutta Velvet Undergroundin oppien pohjalta New Yorkin musiikki heräsi uuteen eloon. Patti Smith toi feminismin rockiin, hip hop mustan tietoisuuden takaisin.

Heikki Hilamaa & Seppo Varjus: Kumouksen äänet – Yhdysvaltojen murros ja musiikki 1960-1984
ISBN: 978-952-264-447-3, Into-tieto, nid. 224 s.

arvostelukappaleet@intokustannus.fi
lisätiedot: timo.forss@intokustannus.fi