Julkaistu

Julkistamistilaisuus Blokkien paluu-kirjasta Johtamissymposiumissa 7.9.

Jyrki Käkönen ja Marko Juutinen julkistavat kirjansa Blokkien paluu  Tampereen yliopiston Johtajuussymposiumissa 7.9. klo 14.30-15.00. Tänä vuonna symposiumin aiheena on kriisit ja johtaminen. Käkösen ja Juutisen kirja  kuvaa uutta globalisaation pelikenttää, jossa kotijoukkueena ovat Yhdysvallat ja läntinen maailma ja vierasjoukkueena ovat BRICS-maat (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka) ja nouseva Aasia. Onko Suomen viisasta luistella lännen joukkueessa? Onko Suomen etu, että Venäjää työnnetään erilleen Euroopasta ja Suomen itärajasta tulee jälleen kerran kahden blokin välinen raja?

Kiinan bruttokansantuote ohittaa Yhdysvallat vuonna 2027. Voimantuntoinen Kiina ei kuitenkaan ole länsimaistunut, kuten eivät myöskään muut BRICS-maat. Ne ovat kansainvälisen talouden menestyjiä, ja ne kyseenalaistavat lännen johtajuuden. BRICS-maiden mukaan kansainvälinen taloushallinta täytyy uudistaa samoin YK, koska sielläkään ei kansainvälinen demokratia toteudu. Samaan aikaan länsi ajaa mega-alueellisia vapaakauppasopimuksia, joiden tavoite on pitää ylivalta lännessä. Mekanismina toimii suhteellisen kilpailukyvyn parantaminen transatlanttisella ja Aasia-Tyynenmeren alueella. Toisaalta tavoite on BRICS-maiden, Kiinan ja nousevien haastajien suhteellisen kilpailukyvyn heikentäminen.

Marko Juutinen & Jyrki Käkönen: Blokkien paluu (Into, 2016):

https://intokustannus.fi/kirja/blokkien-paluu/

Marko Juutinen on tohtoriopiskelija Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulussa. Hänen väitöstutkimuksensa sijoittuu vapaakaupan, alueellisen integraation sekä globalisaation väliselle korkeajännittevyöhykkeelle. Hänen tähänastisessa työssään on painottunut erityisesti EU:n ja Yhdysvaltain välinen transatlanttinen kauppa- ja investointikumppanuus.

Jyrki Käkönen on Tallinnan ja Tampereen yliopistojen emeritusprofessori. Hän on ollut Rauhan- ja konfliktintutkimuslaitoksen johtaja, Tampereen yliopiston Jean Monnet -professori sekä Tallinnan yliopiston kansainvälisten suhteiden ja Eurooppa-opintojen professori.

Arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@intokustannus.fi

Lisätietoja:

Marko Juutinen:
marko.juutinen@staff.uta.fi
+358440170797

Jyrki Käkönen
jyrki.kakonen@uta.fi
+358405815232