Julkaistu

Pekka Peltolan uutuuskirja kertoo, mikä teki Botswanasta Afrikan rauhallisimman ja edistyneimmän maan

Botswana on maailman toiseksi suurin korutimanttien tuottaja. Timanttien osuus on 80% viennistä. Timantit eivät ole kuitenkaan tulleet kiroukseksi vaan Norjan tapaan Botswana kerää varantoja. Botswana on noussut köyhyydestä keskituloisten maiden joukkoon eikä tarvitse kehitysapua. Lapset ovat ilmaisessa koulussa ja ilmainen terveydenhuolto toimii erinomaisesti.

“Botswanasta ei koskaan kantaudu Suomeen uutisia. Se johtuu siitä, että maalla menee hyvin,” sanoo Pekka Peltola. Eteläisestä Afrikasta jo vuosikymmeniä kirjoittanut Peltola on tehnyt viime vuosina kolme matkaa Botswanaan selvittääkseen menestyksen syyt. Matkakokemuksistaan Peltola kirjoitti kirjan Botswana – Afrikan timantti.

Botswanassa on mennyt hyvin jo viisikymmentä vuotta, koko itsenäisyyden ajan. Maan johto on aina vaihtunut demokraattisesti ja vaalituloksia kunnioitetaan. Korruptio on Afrikan vähäisintä ja rikollisuus kohtuuden rajoissa.

“Matkustaessani eteläisessä Afrikassa nousi yhä useammin esiin se, että yleisestä levottomuudesta on pitkäaikainen poikkeus: Botswana. Ei sotia, ei vallankumouksia, rauhalliset vaalit, valta vaihtuu säännönmukaisesti, korruptio vähäistä ja elintaso nousee tasaisesti vuosikymmenestä toiseen. Mistä tämä johtuu? Yksinkertaisimman selityksen esitti minulle Ghanan entinen valtionpäämies, Jerry Rawlings: Botswanan johto ei varasta!”

Sodat ja aseelliset konfliktit eivät ole millään tavoin läsnä Botswanan itsenäisyyspäivän perinteissä. Se sijaan korostetaan rauhan ja koulutuksen saavutuksia, kansan yhtenäisyyttä ja rikasta kansallista kulttuuria.

Valtiotieteen tohtori Pekka Peltola on kirjoittanut useita tietokirjoja ja on nykyään Pohjoismaisen Afrikka-instituutin senioriasiantuntija.

https://intokustannus.fi/kirja/botswana-afrikan-timantti/