Julkaistu

Sibeliuksen ja Mahlerin kohtaaminen Helsingissä 1907 jätti pitkän jäljen

Tietokirjailija Antti Vihisen odotettu kirja Sibelius & Mahler – Kohtaaminen Helsingissäjulkaistaan keskiviikkona 22.8. kello 18.00–19.30 Finlandia-talon Cafe Verandalla osana Art goes Kapakka -festivaalia.

Miksi Sibelius ei saanut kaipaamaansa maailmansuosiota ja miksi Mahler on päässyt ansaitsemaansa arvostukseen Suomessa vasta viime aikoina? Vihisen seurana aihetta pohtii myös musiikkitieteilijä, filosofian tohtori Susanna Välimäki. Lopuksi yleisö saa äänestää suosikkiaan. 

Säveltäjät Gustav Mahler ja Jean Sibelius kohtasivat syksyisessä Helsingissä 1907, ja kävivät historiallisen ajatustenvaihdon sinfonian olemuksesta. Koolla olivat sinfonian jättiläiset, joiden kannattajat jakautuivat jyrkästi kahteen leiriin. Säveltäjät eivät pitäneet toistensa musiikista, mutta arvostivat toisiaan ihmisinä. Toisaalta heillä oli myös paljon yhteistä, surullistakin: kumpikin oli menettänyt traagisella tavalla lapsensa.

Sibelius & Mahler – Kohtaaminen Helsingissä kartoittaa Sibeliuksen ja Mahlerin elämäntarinoiden yhtäläisyyksiä ennen ja jälkeen kohtaamisen Helsingissä. Kirja on myös ensimmäinen laajempi suomenkielinen kokonaisuus Mahlerin elämästä.

Antti Vihinen selvittää kuinka politiikka vei lopulta molemmat umpikujaan: Sibeliukselle kansallisuusaatteesta rakentui kultainen häkki, ja natsien musiikkipolitiikka nosti hänet kiiltokuvapojan asemaan. Mahler edusti natsien silmissä rappiollista juutalaista musiikkiestetiikkaa, ja hänen sisarentyttärensä päätyi Auschwitzin tyttöorkesterin johtajaksi.

Antti Vihinen on monipuolinen kulttuurivaikuttaja, jonka väitöskirja valotti Sibeliuksen natsiyhteyksien merkitystä säveltäjän maineelle Keski-Euroopassa. Hänen edellinen teoksensa Minä ja Mozart ilmestyi vuonna 2014.

Tilaa Innon verkkokaupasta: 
Sibelius & Mahler – Kohtaaminen Helsingissä

ISBN 978-952-264-944-7, 422 sivua