Julkaistu

Risto Isomäki herättää Suomen muinaishistorian eloon uutuusromaanissaan Viiden meren kansa

Kirjailija Risto Isomäen historiallinen romaani Viiden meren kansa sisältää tarinoita Suomen kansan alkuperästä ja keskeisistä tapahtumista 11 000 vuoden ajalta.

Isomäki perustaa tarinansa laajoihin tutkimuksiin arkeologian, kielitieteen ja geenitutkimuksen alalta. Romaanissa esitellään muun muassa ensimmäinen pikkukaupuki Yli-Iissä, jonka suuri tulva-aalto tuhos, ja jätinkirkkojen yllättävä yhteys Stonehengeen. Esihistorian kätkössä on kuitenkin asioita, joita ei voi tieteellisesti tutkia, ja nämä aukot Isomäki on täyttänyt mielikuvituksellaan.

 

Kirja julkistetaan torstaina 23.8. Helsingin Taiteiden yössä, jossa Risto Isomäki kertoo uutuusromaanistaan kello 18.30 Akateemisen kirjakaupassa (Keskuskatu 1), kello 19 Aleksin Suomalaisessa kirjakaupassa 22(Aleksanterinkatu 23) ja kello 19.40 Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4).

Episodiromaani alkaa ensimmäisten asukkaiden saapumisesta Suomeen ja päättyy kristinuskon ja kansanuskon verisiin törmäyksiin 1200-luvulla. Teos viivähtää ajanlaskun alkua edeltäneiden vuosituhansien tragedioissa ja voitoissa. Myös Lemminkäisen ja Lallin tarinat avautuvat meille uudella tavalla. Tuloksena on kirjallista arkeologiaa 11 000 vuoden ajalta.

 

Risto Isomäki (s. 1961) on laaja-alainen ja arvostettu kirjailija, kolumnisti ja ympäristöaktivisti. Hän on julkaissut yli 20 romaania ja tietokirjaa. Sarasvatin hiekkaa (Tammi 2005) oli Finlandia-ehdokas ja voitti Tähtivaeltaja- ja Kiitos kirjasta -palkinnot. Romaanista tehty sarjakuva voitti Sarjakuva-Finlandian. Isomäen kirjoja on käännetty lähes 20 kielelle, ja hänelle on myönnetty myös European Science Fiction Associationin palkinto.

Risto Isomäki: Viiden meren kansa