Julkaistu

Tulopolitiikan nousu ja tuho – onko konsensuksen aika lopullisesti ohi?

Risto Korhosen uusi tietokirja Etelärannan mahtivuodet – Tulopolitiikan nousu ja tuho 2000-luvulla julkistetaan perjantaina syyskuun 7. päivänä. Niin työnantaja- kuin palkansaajapuolella arvostettuna kokeneena työmarkkinatoimittajana Risto Korhonen on käyttänyt kirjaansa paitsi vuosikymmenien aikana kokoamaansa arkistoa myös haastatellut työmarkkinapolitiikan keskeisiä vaikuttajia.

Kirjassa ovat antaneet haastatteluja muiden muassa SAK:n entiset puheenjohtajat, kansanedustaja Lauri Ihalainen ja Tampereen pormestari Lauri Lyly, työnanantajakeskusjärjestöjen pitkäaikainen työmarkkijohtaja  Seppo Riski, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder, SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola, Palvelualojen ammattiliiton pitkäaikainen varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen, STTK:n pitkäaikainen puheenjohtaja Mikko Mäenpää viime kierroksella Teknologiateollisuuden työmarkkinatoimintaa johtanut Eeva-Liisa Inkeroinen kuten myös Antti Herlin,  Jaana Laitinen-Pesola ja Riku Aalto.

Emu-ratkaisu ja globalisaatio muuttivat aikanaan suomalaisen työmarkkinapolitiikan suunnan. Tuposta tuli kirosana työnantajille ja lopulta EK poisti sen säännöistään. Mutta onko konsensuksen aika lopullisesti ohi?

Vaikka puoluepolitiikka näytti katoavan ammattiyhdistysliikkeestä, todellisuus oli toista. Sari Sairaanhoitajan sanotaan aiheuttaneen lähes 10 vuotta kestäneen taloudellisen taantuman. Pelasivatko kokoomus ja sairaanhoitajat uhkapeliä tuhansien potilaiden hengillä? Oliko näin?

Palkansaajajärjestöjen ja työnantajien peli oli kulisseissa kovaa, vaikka julkisivu haluttiin säilyttää. Työtaistelujen aikana naamiot kuitenkin karisivat. Palkansaajapuolella yhteistyö ei myöskään ollut aina auvoista.

Saatavilla Innon verkkokaupasta:
ETELÄRANNAN MAHTIVUODET – TULOPOLITIIKAN NOUSU JA TUHO 2000-LUVULLA
ISBN: 978-952-264-958-4, 260 sivua