Into Kustannus julkaisee kaksi erittäin ajankohtaista tietokirjaa ihmisen ja tuotantoeläinten suhteesta.
Kristo Muurimaan kirja Eläintehtaat sisältää valokuvia tuotantotiloilta sekä artikkeleita kirjan eläinten käyttäytymistarpeista, niiden kasvatusoloista ja kasvattamisen ja tuottamisen politiikasta. Kirjan tarkoitus on vastata kysymykseen tulisiko meidän vakavasti uudelleen harkita sitä, miten me suhtaudumme eläimiin?
Brittiläinen alan klassikkoteos Farmageddon on puolestaan Philip Lymberyn ja Isabel Oakshottin järisyttävä tutkimusmatka ruuantuotannon suljettujen ovien taakse ympäri maailman.
Philip Lymbery vierailee Helsingissä 26.–27.10. ja molemmista kirjoista keskustellaan Helsingin kirjamessuilla:
Torstaina 25.10. klo 18 Kallio-lavalla Risto Muurimaa: Eläintehtaat
Lauantaina 27.10. klo 16 Hakaniemi-lavalla Philip Lymbery ja Mai Kivelä: Farmageddon – Halvan lihan todellinen hinta
ELÄINTEHTAAT
Salakuvat eläintiloilta ovat herättäneet Suomessa keskustelua vuodesta 2007 lähtien, jolloin ensimmäiset kuvat ja videot tulivat julkisuuteen. Tämän jälkeen kuvaajat ovat vierailleet sadoilla tiloilla: sikaloissa, navetoissa, kanaloissa, broilerihalleissa ja turkistarhoilla. Eläintehtaat-kuvateoksessa tekstien rinnalla kulkevat tarinat kuvien takaa: miten kuvat on otettu, mistä niissä on kuvaajan näkökulmasta kysymys.
Kristo Muurimaa on dokumentoinut eläinten oloja kymmenen vuoden ajan. Hänen valokuvansa tuotantotiloilta pyrkivät tuomaan julkiseen keskusteluun ja katsojien arvioitavaksi sen, miten tuotantoeläimiä kohdellaan. Muurimaan eläinkuvia on julkaistu Sunday Timesissä, Newsweekissä, Helsingin Sanomissa ja kymmenissä muissa lehdissä ympäri maailmaa.
Kirja paljastaa maailmanlaajuisen tehotuotannon ongelmat ja laaja-alaiset vaikutukset. Emme enää tiedä varmasti, mitä syömme. Tehomaatalous uhkaa maaseutua, terveyttä ja ruuan laatua ympäri maailman. Tuotantoeläimille syötettävät antibiootit edesauttavat lääkkeille vastustuskykyisten superbakteerien kehittymistä, ja kemikaalien runsas käyttö tuhoaa luonnonvaraisen hyönteispopulaation. Viljakasvit, joilla voitaisiin ruokkia miljoonia ihmisiä, päätyvät enenevässä määrin eläinten rehuksi. Farmageddon herättelee meitä muuttamaan nykyisenkaltaista ruuantuotantoamme ja pyrkii löytämään ratkaisuja parempaan maatalouteen.
Philip Lymbery (s. 1965) on johtavan maailmanlaajuisen tuotantoeläinten hyvinvointiin keskittyvän Compassion in World Farming -järjestön toiminnanjohtaja ja tunnettu tehotuotannon vaikutusten arvostelija.
Philip Lymbery ja Isabel Oakeshott: Farmageddon – halvan lihan todellinen hinta
Kirjan lisätiedot ja iso kansikuva
Farmageddonin julkistustilaisuus lauantaina 27.10. kello 11:30 Kaisa-talon Kirja ja Kahvissa
Kristo Muurimaa: Eläintehtaat
Kirjan lisätiedot ja iso kansikuva
Pressikuvia
Eläintehtaat-sivusto