Julkaistu

Näkymättömät sankarit kertoo 2500 chileläistä pelastaneesta Tapani Brotheruksesta – TV-sarja huhtikuussa

Heikki Hiilamon tietokirja Näkymättömät sankarit kertoo Tapani Brotheruksesta, joka onnistui pelastamaan jopa 2500 chileläisen hengen kenraali Pinochetin vallankaappauksen aikana.

Heikki Hiilamo johdattaa Näkymättömät sankarit -kirjassaan lukijan ”Suomen Schindlereiden” saappaisiin Chilen verisissä vainoissa vuoden 1973 sotilasvallankaappauksessa. Suomalainen diplomaatti Tapani Brotherus kollegoineen onnistui pelastamaan jopa 2 500 vainotun hengen raakojen puhdistusten aikana. Kirjan pohjalta julkaistaan 6-osainen tv-sarja Ylellä huhtikuussa 2019. Tv-ohjelmaa tähdittää Beck-elokuvasarjasta tunnettu Mikael Persbrandt. Hän esittää Ruotsin suurlähettiläs Harald Edelstamia.

Suomalaiset kävivät vastarintaa kahdella rintamalla: toisaalta vastoin kenraali Pinochetin julmuuksia, toisaalta vastoin Suomen ulkoministeriön ohjeita. Diplomaateille käy selväksi, että vastarinnalla on korkea hinta. Hiilamo onnistuu mukaansatempaavasti kertomaan suomalaisten sankareiden tarinan, joka kytkeytyy myös nykyiseen pakolaiskeskusteluun kiehtovalla tavalla.

Heikki Hiilamo (s. 1964) on tunnettu ja arvostettu yhteiskunnallinen keskustelija. Hän on myös Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori, joka teoksissaan keskittyy muun muassa tupakkateollisuuden, politiikan ja köyhyyden kysymyksiin. Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo on toiminut sote-uudistuksen valmistelussa asiantuntijana kolmessa keskeisessä työryhmässä. Tapani Brotherus asuu Helsingissä.

Ylen artikkeli tv-sarjasta

Näkymättömät sankarit saatavilla Innon verkkokaupasta.