Julkaistu

Kaksi odotettua tietokirjauutuutta, Finlandia-ehdokkaiden uunituoreet romaanit ja katsaus kettuperheen elämään

Syyskuun tietokirjauutuuksissa panostetaan teknologiataitoihin ja syvennytään kansantaiteilija Juice Leskisen elämään ja tuotantoon. Kaunokirjallisuuden puolella Laura Gustafssonin uutuusromaani Rehab johdattelee pohtimaan kulutuksen ja hyvinvoinnin välistä suhdetta ja Risto Isomäen Vedenpaisumuksen lapsissa myyttiset tarinat yhdistyvät eloonjäämiskamppailuun luonnonkatastrofin keskellä. Kansainvälisesti palkitun luontovalokuvaaja Hannu Laakson lasten tietokirjassa Me Kettuset hypätään kettuperheen tassuihin.

Mitä on koodaaminen? Mitä IT-alasta tulisi tietää, vaikka ei haluaisikaan koodariksi? Teknologiataitoihin kannattaa nyt panostaa, sillä IT laajenee kaikille aloille. Kaikki koodaa on helppo ja innostava opas, joka tarjoaa perustiedot koodaamisesta, ohjelmistoalasta ja erilaisista teknologioista. Kirjan kirjoittajat Maria von Kügelgen ja Vlada Laukkonen siirtyivät IT-alalle aikuisiällä ja muistavat hyvin, miten vaikeaa aluksi oli ymmärtää, millaisia työtehtäviä alalla on ja millaista osaamista ne vaativat. Laukkonen ja von Kügelgen kirjoittivat teoksen, jonka he olisivat itse halunneet lukea matkansa alkuvaiheessa – tai myöhemminkin!

Kaj Lipposen kirjoittama, Harri Tuomisen ja Waldemar Walleniuksen tekemiin haastattelunauhoihin pohjautuva Juice puhuu – kootut muistelmat Vol. II jatkaa  suoraan siitä, mi­hin helmikuussa ilmestynyt ykkösosa päättyi. 80-­luvun kappaleidensa kaut­ta Leskinen avaa näkemyksiään maailman menosta. Juice kertoo omin sanoin mistä hänet ja hänen biisinsä on tehty. Molempien osien ainutlaatuisissa äänikirjoissa kuullaan myös Jucen itsensä puhetta.

”Juicen herkkä puoli uutuuskirjassa. Jos haudan takaa voi puhua, nyt se tapahtuu.”
– Iltalehti 11.2.2020 kirjasta Juice puhuu – kootut muistelmat Vol. I

Risto Isomäki palaa Vedenpaisumuksen lapset -romaanissaan Finlandia-ehdokkaana olleen Sarasvatin hiekan (2005) teemoihin ja tapahtumapaikkoihin. Itsenäinen jatko-osa on kauhistuttava mutta kaunis ja optimistinen kertomus, jossa myyttiset tarinat yhdistyvät eloonjäämiskamppailuun luonnonkatastrofin keskellä. Jäätiköiden sulaminen pohjoisilla merialueilla käynnistää lähitulevaisuudessa yllättävän ja nopean luonnonilmiöiden ketjun, joka uhkaa ihmiskunnan selviytymistä. Trillerimäisten tapahtumien lomassa pohditaan myös ihmistä ikuisesti askarruttaneita kysymyksiä. Onko kaikki tärkeä keksitty vasta nyt ja voiko se mikä on kerran tai ehkä useamminkin tapahtunut, tapahtua myös uudestaan?

15.9. ilmestyvä Rehab on Laura Gustafssonin viides romaani. Esikoisteos Huorasatu oli vuoden 2011 Finlandia-palkinto- ja Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkintoehdokas. Gustafsson käsittelee uutuusromaanissaan nykyihmistä, joka on hukkunut materian tulvaan ja erillisyyden harhaan. Ryönän ja roskan läpi purjehditaan maailmaan, jossa tavaran, kulutuksen ja hyvinvoinnin ei ole pakko kytkeytyä yhteen.

Yli kahdeksankymmentä kansainvälistä valokuvapalkintoa voittanut Hannu Laakso on tehnyt lasten tietokirjan kaupungin laitamilla asustelevasta kettuperheestä. Mitä kaikkea pienten pentujen tuleekaan oppia ennen pesästä lähtemistään? Mitä kirppuuttaminen tarkoittaa? Entä miksi kettupaini on niin tärkeää pienille pennuille? Upein luontokuvin varustettu Me Kettuset yhdistelee tietoa ja fiktiivistä kertomusta.

Kirjan kuvituksesta aukeaa näyttely Akateemisen Kirjakaupan Kirjatalossa (Keskuskatu 1, Helsinki) maanantaina 14.9. Hannu Laakso saapuu Kohtaamispaikalle haastateltavaksi samana päivänä klo 17.