Julkaistu

Kaunistelemattomia ja koskettavia kuvauksia Wuhanista ja Auschwitzista

“Kun kaupunki suljettiin – Wuhanin kohtalonhetket” on wuhanilaisen kirjailijan Fang Fangin päiväkirjoista koottu koskettava kertomus karanteenin keskeltä. Colin Rushtonin “Auschwitzin sabotööri” valottaa keskitysleirin toimintaa uudesta näkökulmasta ja kertoo vielä tuntemattoman palan sotavankien historiaa Auschwitzissa.

Kun Wuhanin kaupunki tammikuussa 2020 suljettiin koronaepidemian hillitsemiseksi, paikallinen kirjailija Fang Fang ryhtyi kirjoittamaan päiväkirjaa sosiaalisessa mediassa. Omia ajatuksiaan ja läheistensä kokemuksia jakamalla Fang antoi äänen miljoonille karanteeniin joutuneille wuhanilaisille. Kaunistelemattomat kuvaukset Wuhanin kohtalokkaasta todellisuudesta ja vaatimukset syyllisten saattamisesta vastuuseen eivät olleet kaikkien mieleen. Fang Fang joutui mustamaalauskoneiston maalitauluksi ja sai jopa tappouhkauksia. Arvostelu voimistui entisestään, kun päiväkirja koottiin kirjaksi. Kirjailija tuomittiin rahanahneeksi petturiksi, joka halusi pilata Kiinan maineen. Päiväkirja keräsi lyhyessä ajassa miljoonia lukijoita ja BBC listasi Fang Fangin vuoden 2020 vaikutusvaltaisimpien naisten joukkoon. Kirjan oikeudet on myyty jo lähes 20 maahan ja Kun kaupunki suljettiin – Wuhanin kohtalonhetket ilmestyy nyt myös suomeksi.

1.2. ilmestyvä Colin Rushtonin Auschwitzin sabotööri valottaa keskitysleirin toimintaa uudesta näkökulmasta ja kertoo vielä tuntemattoman palan sotavankien historiaa Auschwitzissa. Saksalaiset sotilaat vangitsivat nuoren brittiläisen sotilaan Arthur Doddin 1942 ja kuljettivat hänet Auschwitziin Puolaan. Dodd joutui kovaan pakkotyöhön, näki nälkää ja hänet hakattiin huonoon kuntoon – Arthur luuli elämänsä päättyvän siihen. Vangittu nuori brittisotilas päätti sabotoida natsien teollisuustuotantoa pakkotyölaitoksessa, josta harvat selviytyivät elävänä pois. Hän laittoi elämänsä alttiiksi yrittäessään helpottaa juutalaisten vankitovereidensa kohtaloa ja auttoi partisaaniryhmän pakoyritystä. Vangitusta brittisotilaasta kertova järkyttävä tositarina on Sunday Times -bestseller. Kirja ilmestyi englanniksi vuosi sitten ja sitä on myyty tähän mennessä yli 70 000 kappaletta. Kirjan oikeudet on myyty 8 maahan.