Jonathan Lyons
Viisauden talo
Länsimaiden arabialainen perintö
Mikä on astrolabi, joka muutti merenkulun ikiajoiksi?
Miten arabitutkijat onnistuivat laskemaan Maan ympärysmitan kävelemällä aavikolla?
Kuka toi hammastahnan islamilaiseen Espanjaan?
Rooman valtakunnan hajoamisen jälkeen keskiajan Eurooppa oli takapajuinen paikka. Samaan aikaan islamilainen kulttuuri kukoisti Persiasta Espanjaan. Arabialaiset filosofit, matemaatikot ja astronomit lähestyivät ihmismielen äärirajoja. Tiedon keskipiste oli Viisauden talo, valtava kirjasto, yliopisto ja kulttuurikeskus Bagdadissa. Aikana, jolloin Euroopan parhaissa kirjastoissa oli joitakin satoja teoksia, Viisauden talossa niitä oli 400 000.
Kirja kertoo huikean tarinan siitä, miten kourallinen kristittyjä tutkijoita matkusti arabialaisen sivistyksen keskuksiin, vaikka heidän aikalaisensa kävivät verisiä ristiretkiä islamia vastaan. Heidän tuomansa tieto mullisti eurooppalaisen tieteen ja loi perustan renessanssille. Kirja tutustuttaa suurenmoisiin keksintöihin ja palauttaa kunnian menneisyyden arabioppineille.
“Ainakaan meille ei tule mieleen, että kerran oli aika, jolloin nimenomaan juuri me eurooppalaiset olimme niitä takapajuisia, taikauskoisia ja avuttomia olentoja, joille arabien piti opettaa ihan perusasioita kädestä pitäen. Tämä on se yllättävä näkökulma, jonka haluan jakaa – innoittajanani Jonathan Lyonsin vastikään suomennettu kirja Viisauden talo.” Johanna Korhonen, YLE, 26.11.2014
26,00 € 10,00 €
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.