-50%

Reijo Rautajoki

Inkeriläinen äitini

Pelon täyttämä elämä

(2 tuotearviota)

Inkeriläinen äitini kertoo Reijo Rautajoen löytöretkestä äitinsä suvun vaiheisiin ja inkerinsuomalaisten uskomattomiin kohtaloihin. Äiti pelkäsi vuosikymmenet pakkopalautusta Neuvostoliittoon.

Inkeriläisten palautus Neuvostoliittoon 1944-1945 merkitsi jatkoa sille hitaalle kansanmurhalle, jota Stalinin hallinto harjoitti inkeriläisiä kohtaan neljännesvuosisadan ajan. Palautus oli petos, johon syyllistyivät sekä Neuvostoliitto että Suomen valtiojohto. Rautajoen historiateos on läpileikkaus Neuvostoliiton synkimpien vuosien vaikutuksista inkeriläisten elämänmenoon.

Kirja on taitavasti rakennettu eepos, joka laajentaa yksilön näkökulman koskemaan laajasti koko inkeriläisyyttä. Siinä toistuvat samat surulliset vaiheet, joita näemme tämänkin päivän maailmassa: vaino, sota, nälkä, karkotukset.

26,90  13,45 

Kirjan tekijät

Laajenna
 • Reijo Rautajoki

  Reijo Rautajoki (s. 1946) on filosofian tohtori ja tietokirjailija, joka on tehnyt inkerinsuomalaisuudesta väitöskirjan. Rautajoki on suosittu luennoitsija ja aktiivisesti mukana nostamassa inkeriläisyyttä uudelleen ihmisten tietoisuuteen.

  Katso kirjailijan sivu →

Kirjan lisätiedot

Laajenna

Mediassa

Laajenna
"Inkeriläinen ”Hatsinan Elsa” joutui natsimiehittäjien tulkiksi, pääsi Suomeen ja säästyi pakkopalautukselta – silti pelko seurasi läpi elämän. Yle uutiset 18.3.2023"Filosofian tohtori ja tietokirjailija Reijo Rautajoki kuvaa kirjassa äitinsä seikkailunomaisen ja henkeäsalpaavan matkan. Tsaarin Venäjällä syntyneestä tytöstä tuli ensin opettaja neuvostokouluun. Saksan miehitysaikana äiti ajautui natsien sihteeriksi ja sodan jälkeen lopulta opettajaksi Takahuhdin kansakouluun Tampereelle." Maaseudun tulevaisuus 21.8.2022

Asiakkaiden arvostelut

Laajenna

2 arviota tuotteelle Inkeriläinen äitini

 1. Mirja Paakko

  Todella mielenkiintoinen ja yllättävä kirja! Äidin upean henkilökuvan lisäksi kirja sisältää valtavasti täsmällistä tietoa inkeriläisistä, taitavasti linkitettynä yhteen. Kirjan lukemista oli vaikea keskeyttää.

 2. Göran Lindgren

  Kirja on erittäin enemmän kuin mielenkiintoinen. Se on toisaalta tunteella tehty kirja kirjoittajan oman inkeriläisen äidin ja hänen inkeriläisen sukunsa muistolle. Toisaalta se on asiantuntevan ja osaavan tutkijan (FT) laadukasta työtä. Kirjottajan aikaisempien, inkeriläisten kohtaloita käsitelleiden julkaisujensa sarjassa, joka löytyy hyllystäni, kiinnittää huomiota väitöskirja, joka kertoo paljon kirjoittajan luotettavuudesta.

  Reijo Rautajoki on paitsi tutkija myös armoitettu kirjoittaja, jonka tekstit vetävät mukaansa. Olen vasta aivan alussa tämän hänen viimeisimmän kirjansa lukemisessa, mutta jo nyt tuntuu vaikealta katkaista lukeminen päivittäisten rutiinien vuoksi.

  Tuntuu kovin pahalta, että korona ja sen jälkeen Putinin Venäjän toimet tekivät mahdottomaksi valmiin retkisuunnitelman toteuttamisen Inkerinmaalle ja osin inkeriläisten muuttoreitille Viron Paldiskista Hankoon.

  Göran Lindgren, sotahistorian harrastajatutkija

Lisää arvio

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeksi katsomiasi kirjoja