Risto Isomäki

Ruoka, ilmasto ja terveys

Ihmisen ruokavaliossa on tapahtumassa järisyttävä muutos: yhä useampi on siirtymässä kasvispainotteiseen ruokavalioon. Lihan ja eläinperäisten tuotteiden kulutusta vähennetään ja merkittävä osa ihmisistä on jättänyt lihan ruokavaliostaan pois jo kokonaan. Ruoasta puhutaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia erilaisten kulttuurien keittiöistä ja niiden yhdistelemisestä. 

Virallisen arvion mukaan liha ja muut eläinperäiset tuotteet vapauttavat ilmakehään noin 20 prosenttia kaikista ihmisen tuottamista kasvihuonekaasujen päästöistä. Todellinen luku on kuitenkin huomattavasti suurempi, sillä energiateollisuuden ja vähittäiskaupan aiheuttamia päästöjä ei ole prosenttiosuudessa huomioitu. 

Eläinperäisten tuotteiden kulutuksen pienentyessä maataloustoiminnalta vapautuvia alueita voitaisiin käyttää puiden, biopolttoaineiden tai hiilinieluihin säilöttävän biomassan tuottamiseen. Suosimalla puissa kasvaneita hedelmiä, pähkinöitä, kasviöljyjä, jauhoja ja sokereita voimme muuttaa omaa ruokavaliotamme huomattavasti ilmastoystävällisemmäksi. 

Satojentuhansien uusien tutkimuksien perusteella ruokavalio vaikuttaa myös omaan terveyteemme ja eliniän odotteeseemme selvästi enemmän kuin mikään muu asia. Näennäisesti keskenään ristiriitaisten tutkimustulosten suuri määrä on kuitenkin tehnyt ruoan terveysvaikutuksista vaikeasti ymmärrettäviä. Risto Isomäen kirja käy tiiviisti ja yleistajuisesti läpi, miten voimme vähentää päästöjämme tavoin, jotka samalla pitävät meidät terveempinä ja pidentävät elämäämme. 

25,90 

Tuotetunnus (SKU): 9789523512658 Osastot: , , , Avainsanat tuotteelle , , , , , ,

Kirjan tekijät

Laajenna
  • Risto Isomäki

    Risto Isomäki (s. 1961) on laaja-alainen ja arvostettu kirjailija, kolumnisti ja ympäristöaktivisti. Hän on julkaissut yli 20 romaania ja tietokirjaa. Sarasvatin hiekkaa (Tammi 2005) oli Finlandia-ehdokas ja voitti Tähtivaeltaja- ja Kiitos kirjasta -palkinnot. Romaanista tehty sarjakuva voitti Sarjakuva-Finlandian. Isomäen kirjoja...

    Katso kirjailijan sivu →

Kirjan lisätiedot

Laajenna

Kirjan lisätiedot

Isbn

Painettu kirja: 9789523512658, E-kirja: 9789523513143

Sivumäärä

280

Julkaisuaika

1 / 2021

Mediassa

Laajenna

Vuoden 2021 erinomaiset #1: 50 kotimaista tietokirjaa
Kulttuuritoimitus 15.12.2021

“Jos aiot lukea tämän vuoden puolella enää yhden kirjan, pidä huolta, että sen on Risto Isomäen Ruoka, ilmasto ja terveys.”
Nörttitytöt 15.11.2021

”Isomäki mainostaa Ruoka, ilmasto ja terveys –uutuuskirjaansa pitkän uransa tärkeimmäksi tietokirjaksi. Se saattaa olla myös vuoden tärkein tietokirja.”
Kulttuuritoimitus, 1.1.2021

“Jos ravinto ja ilmastonmuutos kiinnostavat, mutta saarnat ja paasaus puuduttavat, niin tämä saattaa kolahtaa.”
Ilta-Sanomat, 6.2.2021

Risto Isomäki vieraili Kulttuuriykkönen-ohjelmassa keskustelemassa muun muassa miten ruoantuotannon  ja -kulutuksen avulla voidaan parantaa meidän ja ympäristön hyvinvointia. Kuuntele jakso tästä.

”Kirja on Isomäen ”välitilinpäätös”, eli vuosikymmententutkimus- ja tilastotieto yksissä kansissa. Mutta ei huolta, hän on mestari vääntämään tieteellisestä aineistosta kiinnostavaa. Opetusministeriön jakama tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto meni oikeaan osoitteeseen.”
Ilta-Sanomat, 6.2.2021

Ruoka, ilmasto ja terveys ei maalaa totuuksia tai saarnaa. Se kertoo, pohtii, kyseenalaistaa ja ehdottaa. Sopii jokaiselle, jota oma, läheisten ja ympäristön terveys sekä tulevaisuus kiinnostaa.”
Kirjavinkit, 1.3.2021

”Johtuivat nämä säätilat sitten ilmastonmuutoksesta tai ei, kannattaa kesälukemisten joukkoon ottaa esimerkiksi Risto Isomäen Ruoka, ilmasto ja terveys.
Kulttuuritoimitus, 2.7.2021

”Lukuisia tietokirjoja kirjoittanut Isomäki esittää toivoa herättävästi faktoja, joilta emme voi karata.”
Sport, 2/2021

”Isomäki käy kirjassaan läpi eri alojen tieteellisiä tutkimuksia, jotka osoittavat kiistatta, että tuotantoeläinten kasvattaminen nykyisessä mittakaavassa on valtava ympäristökatastrofi.”
Keskipohjanmaa, 18.1.2021

”Isomäki kumoaa yksi kerrallaan yleisiä väitteitä, joilla lihansyöntiä perustellaan. Hän esimerkiksi todistaa, ettei ihmisellä ole petoeläimen vaan hedelmän- ja marjansyöjän anatomia.”
Aamulehti, 21.1.2021

”Risto Isomäki nivoo uutuuskirjassaan yhteen kasvisruokavalion vaikutukset ihmisten terveyteen ja ilmastonmuutokseen.”
Maaseudun tulevaisuus, 11.4.2021

Asiakkaiden arvostelut

Laajenna

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Ruoka, ilmasto ja terveys”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeksi katsomiasi kirjoja