Lukijat pääsevät valitsemaan Pentti Haanpään parhaat

Into Kustannus ja oululainen mediatalo Kaleva aloittavat ainutlaatuisen kokeilun, jossa lukijat saavat valita suomalaisen novellitaiteen mestarin Pentti Haanpään (1905–55) tuotannosta mieleisensä uuteen novellikokoelmaan Pentti Haanpään parhaat.

Kirjaidean on kehittänyt Innon tietokirjailija Matti Salminen ja hankkeen suojelijana toimii Finlandia-palkittu kirjailija, teatteriohjaaja Juha Hurme. ”Tämä malli on erittäin jees: kyllä kansa tietää. Tulos on varmuudella tasokas, koska Haanpää ei huonoa kirjoittanut. Innolla odotan äänestyksen tulosta”, Hurme sanoo.

Lukijat eivät ole aiemmin päässeet tässä laajuudessa vaikuttamaan julkaistavan kirjan sisältöön. Tähän saakka Haanpään tekstien kokoamisesta ovat vastanneet useimmiten kustannustoimittajat ja kirjallisuudentutkijat.

Innon kustantaja Jaana Airaksinen korostaa, että Haanpää on ajankohtaisempi kuin koskaan: “Pentti Haanpää on julmettu kaunokirjallinen talouskommentaattori, jonka terävää katsetta ja ytimekästä muotoilua ei pääse kukaan konna karkuun.”

Novelliäänestys alkaa Kalevan verkkosivuilla keskiviikkona 31.1. ja jatkuu toukokuun puoliväliin. Verkkosivujen novelliluettelosta voi valita viisi mielestään parasta novellia. Pentti Haanpään parhaat -kirjaan tulee 50-60 suosituinta ”juttua”, kuten Haanpää niitä nimitti.

Kirjan toimittavat Matti Salminen ja Kalevan toimittaja, tietokirjailija Petri Laukka. Into Kustannus julkaisee teoksen ensi syksynä.

Into on julkaissut neljä kokoelmaa Pentti Haanpään juttuja: Ilmeitä isänmaan kasvoilla, Eräs avioliitto – ja muita kadonneita juttuja, Kauneuden kirous ja Hurja sekä Matti Salmisen kirjoittaman Pentti Haanpään tarina -elämäkerran.

Novelliäänestyksen osoite on www.kaleva.fi/haanpaanparhaat

Jaa tämä: