Mukkulan vieras Luiz Ruffaton uutuusromaani julkaistaan 11.6.

“Ruffatoa tehokkaammin sivuja täyteen pakkaavaa ajan ja paikan poikittaisleikkaajaa en muista tavanneeni.” – Antti Majander, Helsingin Sanomat

Brasilialaiskirjailija Luiz Ruffaton uutusromaani Tekokukkia julkaistaan 11.6. klo 12.30 Gaudeamus Kirja & Kahvissa (Vuorikatu 7, Helsinki). Ruffato on yksi Mukkulan kirjailijakokouksen tämänvuotisista vieraista. Hän kohahdutti viime vuoden Frankfurtin kirjamessujen avajaispuheellaan Brasilian ristiriitaisuudesta. Ruffato on joutunut näkemään katujen todellisuuden kodittomana São Paulossa. Hän valmistui viestinnästä Juiz de Foran yliopistosta vuonna 1981.

Tekokukkia on kirja kirjan sisällä. Tuloksena on taitavasti rakennettu todellisuuden ja fiktion yhteen punouma, jossa on vahvaa kirjallisuuden voimaa. Kirjailija Luiz Ruffato saa kotiinsa kirjeen tuntemattomalta. Se sisältää Maailmanpankin virkamiehen Dório Finetton muistelmat, jotka hän on kirjoittanut lukuisilla työmatkoillaan ympäri maailman. Finettolla on insinöörin mieli mutta hän on myös innostunut ja herkkä tarkkailija. Hän on niitä ihmisiä, jotka kuin luonnostaan solahtavat paikalliseen joukkoon.

Finetto pyytää Ruffatoa kirjoittamaan kirjan muistiinpanojensa pohjalta. Tarinoiden tapahtumapaikkoina ovat muun muassa Beirut, Havanna, Hampuri, Itä-Timor ja Buenos Aires. Kertomus yhdistää kaipuun juurille ja juurettomuuden.

Ruffaton teoksista on tähän mennessä suomennettu romaani Rutosti hevosia (Into 2014) sekä hänen kokoamansa jalkapalloaiheinen novelliantologia Pilkun paikka (Aviator 2014) . Ne kuten Tekokukkiakin ovat Jyrki Lappi-Seppälän osaavaa suomentajantyötä.

Kirjanjulkistustilaisuus jatkuu keskustelulla, jonka aikana suomalaiset “jalkapallokirjailijat” Jyrki Vainonen ja Jukka Pakkanen taittavat peistä Luiz Ruffaton kanssa siitä, mitä yhteistä on proosataiteella ja jalkapallolla. Jalkapalloammattilaisen ja runoilijan näkökulmaa edustaa Atik Ismail.

“Ruffaton huikea yhdenpäivänromaani Rutosti hevosia antaa hänen kotimaastaan rouheamman kuvan kuin jalkapallon MM-kisojen silotellut animaatiomainokset.” -Risto Löf, Savon Sanomat 5.7.2014

 

Luiz Ruffato: Tekokukkia (Into Kustannus) ISBN: 978-952-264-433-6 nid. 160 s. Suomentaja: Jyrki Lappi-Seppälä, alkuperäisteoksen nimi: Flores artificiais

Lisätiedot:

mika.ronkko@intokustannus.fi

050 436 2170

 

Jaa tämä: