Julkaistu

Näytelmäkokoelma Prinsessa Hamlet ja lukudraamaa kirjamessuilla

Asiantuntija pitävä näytelmää poikkeuksellisen onnistuneena, muodoltaan uutta luovana ja kielellisesti taiturimaisena.”
Helsingin Sanomat Prinsessa Hamletista 

Into julkaisee E. L. Karhun kolmen näytelmän kokoelman Prinsessa Hamlet ja muita näytelmiä. Samalla Helsingin Kirjamessuilla avataan uusi aikakausi kun messuilla nähdään tänä vuonna myös lukudraamaa. Näyttelijät Emilia Kokko ja Tuire Tuomisto lukevat otteita Prinsessa Hamletista yhdessä E. L. Karhun kanssa, jonka jatkoksi Maria Säkö haastattelee kirjailijaa (27.10. kello 16 Kullervo-sali). E. L. Karhu on tavattavissa myös Innon bloggaritapaamisessa perjantaina 28.10. kello 19–20 Cafe Mascotin yläkerrassa.

E. L. Karhun tekstit ovat runollisia ja vahvan visuaalisia, ja niillä on voimakas yhteiskunnallinen viesti. Helsingissä asuva E. L. Karhu (s. 1982) on yksi nuoren polven merkittävimmistä näytelmäkirjailijoista Suomessa. Karhun teoksia on esitetty muun muassa Kansallisteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa ja Teatteri Takomossa ja käännetty seitsemälle eri kielelle. Karhun teoksia on esitetty ulkomailla, muun muassa Ranskassa, Tsekissä, Australiassa ja Venäjällä. Karhu on valmistunut Teatterikorkeakoulusta ja opiskellut Hochschule für Schauspielkunst Ernst Buschissa Berliinissä.

E. L. Karhun mukaan on kulttuuriteko julkaista näytelmäkokoelma näytelmäkirjailijalta, joka ei ole myös prosaisti. “Olen urallani keskittynyt nimenomaan kirjallisesti kunnianhimoisen näytelmän kirjoittamiseen. Minua kiinnostaa näytelmän asema nimenomaan radikaalina kirjallisuudenlajina, jolla on Suomessakin pitkä ja kunniakas historia, mutta joka silti sijaitsee kiinnostavalla tavalla suomalaisen kirjallisuusmaiseman laitamilla. Kirjallisesti kunnianhimoinen näytelmä on monipuolinen ja vapaa kirjallisuudenlaji, jossa tapahtuu tällä hetkellä paljon kiinnostavaa.”

Teoskokoelma sisältää kolme näytelmää: Prinsessa Hamlet, Leipäjonoballadi ja kuka tahansa meistä – dokumentti.

PRINSESSA HAMLET
Prinsessa Hamlet on spektaakkelitragedia hulluudesta, ystävyydestä ja kuningattarista. Se on Shakespearen Hamletin inspiroima, mutta täysin oma itsenäinen teoksensa. Teos tutkii naispuolisen hulluuden kuvia ja elämän mahdollisuuksia niiden sisällä ja ulkopuolella. Miksi naispuolisen taiteilijan täytyy olla hullu jäädäkseen historiaan? Miten tehdä jotain suurta ja selvitä siitä hengissä? Kenet me nostamme historian kaanoniin mukaan ja millä ehdoilla?

LEIPÄJONOBALLADI
Leipäjonoballadi on teos köyhyydestä, mässäilystä ja talouskriisistä. Leipäjonoballadin maailmassa puute ja yltäkylläisyys elävät rinnan ja toimivat kontrastina toisilleen. Teoksen innoittajana on toiminut intialaisen filosfin Amartya Senin esimerkki siitä, että vaikka nälkäinen mies ja paastoava mies ovat samanlaisessa ravintotilanteessa, tekee mahdollisuus vaikuttaa omaan tilanteeseen heistä toistensa vastakohtia.
Leipäjonoballadi on huikean hauska ja hävytön satiiri siitä, miltä nälkä tuntuu ja köyhyys näyttää.” Helsingin Sanomat

KUKA TAHANSA MEISTÄ – DOKUMENTTI
kuka tahansa meistä – dokumentti on fantastinen matka, joka alkaa läheisen kuoleman aiheuttamasta shokista. Päähenkilö putoaa ajan ulkopuolelle ja lähtee sieltä etsimään tietä takaisin. kuka tahansa meistä – dokumentti yhdistää eksistentiaaliset kysymykset groteskin arkiseen kieleen ja railakkaan avoimeen muotoon. Miten läheisen kuolemasta voi selvitä hengissä? Miten elää maailmassa, jonka kaikki ehdot ovat äkkiä muuttuneet?
Kieli on kohotettua oiematta pätkääkään pateettista. Kuoleman metaforat tulevat lihaksi.” Helsingin Sanomat kuka tahansa meistä – dokumentista