Julkaistu

Revontulibongarin käsikirja opastaa havaitsemaan revontulia, myös Etelä-Suomessa

Revontulibongarin opas kertoo, kuinka kuka tahansa pystyy havaitsemaan ja tunnistamaan revontulia, myös Etelä-Suomessa. Kirja on suomalaisten avaruusammattilaisten ja revontulibongareiden yhteistyönä syntynyt opas revontulien ihmeelliseen maailmaan. 

Revontulibongarin opas julkaistaan torstaina 4.10. kello 18 Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, vapaa pääsy) , tervetuloa! Kirjasta ja sen kokoamisesta kertovat teoksen kirjoittajat Helsingin yliopiston laskennallisen avaruusfysiikan professori Minna Palmroth, tiedetoimittaja Markus Hotakainen ja valokuvaaja Jouni Jussila.

Teos antaa vastauksia kaikille revontulista kiinnostuneille, niin luontokuvaajille kuin satunnaisille taivaantähyilijöille. Yleistajuisen taustoituksen jälkeen seuraa kymmeniä erilaista revontulimuotoja, joiden havaitsemista varten on lyhyet ohjeet sekä revontulibongareiden ottamia upeita esimerkkikuvia taivaan neonvaloista. Teos kertoo, miten revontulien värit syntyvät, millaisia ovat tavalliset, millaisia harvinaiset revontulimuodot ja miten revontulinäytelmä etenee. Vinkkien avulla lukija pystyy tulkitsemaan ja ennustamaankin taivaan tapahtumia ja löytää suotuisat bongauspaikat. Opas on tehty yhteistyössä huippuluokan avaruusasiantuntijoiden ja revontuliharrastajien kanssa: kirjan kuvat on kerätty yhteistyössä Revontulikyttääjät–facebook-ryhmän kanssa.

Minna Palmroth on Helsingin yliopiston laskennallisen avaruusfysiikan professori, ja Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikön johtaja. Kansainvälisesti arvostetulla Palmrothilla on lukuisia luottamustehtäviä Suomessa ja ulkomailla. Hän on ryhmineen kehittänyt maailman johtavan lähiavaruutta mallintavan tietokonesimulaation, jonka avulla ryhmä tutkii revontulia synnyttäviä ilmiöitä.

Markus Hotakainen on tiedetoimittaja ja tietokirjailija, joka on seurannut avaruusasioita kuulennoista lähtien ja kirjoittanut tähdistä 1980-luvun alkupuolelta saakka. Hän on julkaissut 23 kirjaa ja tehnyt yli 40 suomennosta. Hotakainen on saanut Valtion tiedonjulkistamispalkinnon Mars-kirjastaan, joka on julkaistu myös Yhdysvalloissa.

 Jouni Jussila on Oulun yliopiston entinen revontulitutkija ja aktiivinen revontulien kuvaaja. Hän on julkaissut kuva- ja tietokirjan revontulista. Päivätyönään Jussila kehittää teollisuuden ja tutkimuksen erikoiskameroita, mutta lähiavaruuden ilmiöiden ja revontulien seuraaminen on osa hänen jokapäiväistä elämäänsä.

Tilaa Innon verkkokaupasta:
Revontulibongarin opas
ISBN: 978-952-264-994-2, 200 sivua