Thomas Pikettyn “Pääoma 2000-luvulla” ilmestyi suomeksi

Ranskalainen taloustieteilijä Thomas Pikettyn kohuttu Pääoma 2000-luvulla ilmestyy Helsingin kirjamessuille suomeksi. Piketty tutkii modernin ajan klassikoksi nousseessa teoksessaan tulo- ja varallisuuserojen kehitystä länsimaissa 1700-luvulta nykyaikaan. Löydöt mullistavat käsityksemme hyvinvoinnista ja eriarvoisuudesta.

Piketty varoittaa, että maailma on vauhdilla menossa kohti 1800-luvun yhteiskuntaa, jota hallitsi pieni perinnöillä ja koroilla elävä eliitti. Työllä ei enää rikastu. Tulo- ja varallisuuserot kasvavat ja demokratia on vaakalaudalla, sillä pääoman tuotto on ensimmäistä kertaa ohittanut talouskasvun ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Tämä voi johtaa tuloerojen räjähdysmäiseen kasvuun. Piketty ehdottaa keinoja, joilla kehitykseen voi puuttua. Poliittiset teot ovat hillinneet eriarvoisuutta ennen ja voivat tehdä niin myös jatkossa.

Pääoma 2000-luvulla herätti ilmestyessään vilkasta keskustelua, ja sitä on sanottu lähihistorian merkittävimmäksi taloustieteelliseksi teokseksi. Sitä on myyty maailmalla yli 2 miljoonaa kappaletta, ja sen käännösoikeudet on myyty 40 kielelle. Teos valittiin Financial Timesin ja McKinseyn vuoden 2014 parhaaksi talouskirjaksi. Piketty  sai vuonna 2013 myös Yrjö Jahnssonin säätiön taloustiedepalkinnon.

Pääoma 2000-luvulla on Marja Ollilan ja Maarit Tillman-Leinon suomentama. Professori Markus Jäntti on kirjoittanut teokseen jälkisanat, joissa hän kuvaa kirjasta käytyä kansainvälistä keskustelua ja kuvaa kuinka Suomi vertautuu muihin maihin.

Piketty on muuttanut tapamme puhua taloudesta.” Paul Krugman

Thomas Piketty (s. 1971) on Pariisin taloustieteellisen korkeakoulun professori ja EHESS-tutkimuskorkeakoulun tutkimusjohtaja. Työläisperheessä Pariisin liepeillä varttunut Piketty on tutkinut tulo- ja varallisuuseroja historiallisesta perspektiivistä viidentoista vuoden ajan. Pääoma 2000-luvulla kokosi tutkimustulokset kahdestakymmenestä maasta ja teki hänestä taloustieteen radikaalin rocktähden.

Pääoma 2000-luvulla on saatavilla Helsingin kirjamessuilla Innon osastoilta: Innon oma osasto 7e40, Rosebudin osastolla 6b99, ja kustantajien yhteisosasto 7f31.
Innon messuohjelma

Thomas Piketty: Pääoma 2000-luvulla
ISBN: 978-952-264-649-1, 630 sivua
Suomennos Marja Ollila ja Maarit Tillman-Leino

Jaa tämä: