Turun kirjamessut: Myrkyn käyttöohje ja inkerinsuomalaisten kova kohtalo

Mitä meitä auttavat liekinheittimet, kun tulitikut loppuvat!?

Karl Krausin aforismeista ilmestyy Turun kirjamessuilla suomennosvalikoima Myrkyn käyttöohje. Messujen toinen vielä julkistamaton Into-uutuuskirja on Sinikka Paavilaisen teos Kyynelvaunut, joka on tositarinoihin perustuva koskettava romaani inkerinsuomalaisten perheiden kohtaloista Stalinin Neuvostoliitossa.

Suomentaja Juhani Ihanus kertoo Turun messuilla Karl Krausista ja tämän aforismeista perjantaina 3.10.2014 (klo 13 Runohuoneessa). Kirjailija Johannes Ojansuu kertoo aforismikirjastaan Katoavaisuuden aineisto Runohuoneessa klo 16.10. Haastattelijana aformismiseuran Virpi Alanen. Sinikka Paavilaista haastattelee taas kirjailija ja kääntäjä Anniina Ljokkoi lauantaina klo 15.05 kirjamessujen Kuistilla.

Onko nykykoulu muinaisjäännös? Ollaanko Suomessa PISA-tulosten orjia? Turkulaisen luokanopettajan ja kirjailijan Maarit Korhosen suorasukaiset kysymykset ovat hänen puhutusta pamfletistaan Herää, koulu!. Korhosella on myös kysymyksiinsä perusteltuja vastauksia, joista hän keskustelee messujen Tieto-lavan koulu-paneelissa perjantaina klo 14.45 Vasaramäen koulun rehtorin Jyrki Välimäen sekä Tipsu ja oivallusten opus -kirjoittajan, opettaja Sari Markkasen kanssa.

Ennen koulu-paneelia perjantaina on aiheena toinen viime vuoden puhutuimmista teemoista: ruuantuotanto ja eläinten hyvinvointi. Salainen päiväkirja eläintiloilta kirjoittajan Eveliina Lundqvistin kanssa keskustelussa Elina Lappalainen (Syötäväksi kasvatetut, Atena), eläinasiavaltuutettu Sari Salminen ja Animalian Salla Tuomivaara (Kuisti klo 14.15).

Into on mukana Turun kirjamessuilla Rosebudin osastolta A/69 ja Voiman ja Innon yhteisosastolla A/12.

Karl Krausin hätkähdyttävän ajankohtaiset aforismit suomeksi

 

Karl Krausin satiiriset aforismit kuvastavat ensimmäisen maailmansodan ja sitä edeltävän vuosikymmenen tunnelmia ja ovat yhä hätkähdyttävän ajankohtaisia.

Kirjailija ja lehtimies Karl Kraus (1874–1936) tarkkaili Wienin kahviloissa niin Itävalta-Unkarin kaksoismonarkian tuhoa kuin nousevan kansallissosialismin uhkaa. Satiirikkona Kraus hyökkäsi erityisesti porvaristoa ja sen korruptoituneita arvoja ja instituutioita vastaan. Kritiikin maalitauluja olivat byrokratia, oikeuslaitos, puolueet, ministeriöt, kirkko, pörssi, pankki, armeija, poliisi, rautatiet, yliopisto, tiede, teatteri, lehdistö…

Kraus rakasti kieltä. Sofistien ja reettorien seuraajana Kraus tiedosti, että sanat voivat ilahduttaa ja surettaa, elävöittää ja surmata. Sanojen retorisella taivuttelijalla on hallussaan vaarallinen ase ja myrkky, mutta myös turvasäilö ja parantava lääke.

Myrkyn käyttöohje on valikoima teoksista Sprüche und Widersprüche (1909), Pro domo et mundo (1912) ja Nachts (1924). Aforismit on valikoinut ja suomentanut kulttuuripsykologian sekä aate- ja oppihistorian dosentti, kirjailija Juhani Ihanus. Kirja on tehty yhteistyössä Suomen aforismiyhdistyksen kanssa.

 

Karl Kraus: MYRKKYN KÄYTTÖOHJE
Into-kauno, nidottu, 168 sivua,
ISBN 978-952-264-324-7

Arvostelukappaleet:
Arvostelukappaleet /
arvostelukappaleet@kurvinkirja.fi
Into Kustannus / Milla Karppinen, 050 551 3310,
milla.karppinen@intokustannus.fi

Into-ohjelma Turun kirjamessuilla:
Ari Häkkinen, 040 54 60 235,
ari.hakkinen@intokustannus.fi

Jaa tämä: