Julkaistu

Uutuuskirja Kreikan kriisistä ja velan historiasta julki tiistaina

Velkatohtorit: Kuinka Eurooppa unohti historian ja oppi rakastamaan talouskuria” julkaistaan tiistaina 24.2. klo 15:30 Rosebudin Makkaratalon kirjakaupassa (City center, Kaivokatu 8, Helsinki). Haastattelussa kirjan kirjoittajat Mikko Remes ja Matti Ylönen, tervetuloa! Katso videotraileri.

VELKATOHTORIT valaisee ennennäkemättömällä laajuudella Kreikan velkakriisiä ja kytkee nykytilanteen globaaliin velan politiikkaan 1920-luvun Saksan velkakriisistä lähtien. Kirjaa varten tehtiin yli 50 haastattelua kuudessa eri maassa.

Kreikkaa on vaadittu pitämään kiinni tekemistään velkasopimuksista. Samalla EU on sivuuttanut kriisin hoidossa omien perussopimustensa ihmisoikeuslinjaukset ja kaikkien jäsenmaiden allekirjoittaman Euroopan sosiaalisten oikeuksien peruskirjan.

Matti Ylönen toteaakin, että ”Toisen maailmansodan jälkeen mittavista velkahelpotuksista hyötyneen Saksan kriisipolitiikka rikkoo YK:n vastuullisen lainaamisen periaatteita, jotka Saksa allekirjoitti vuonna 2012.”

Moni Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtokuntaedustaja varoitti budjettikuripolitiikan katastrofaalisista seurauksista jo vuonna 2010. Heitä ei kuunneltu.

Kirjaan tehtiin haastatteluja Kreikassa muun muassa Kreikan yleisradioyhtiössä ERTissä yönä, jolloin kanava lakkautettiin.

Mikko Remes sanoo puolestaan, että “Kreikan poliittinen ja taloudellinen järjestelmä kaipasivat merkittäviä uudistuksia, mutta maahan pakotetut kohtuuttomat leikkaukset eivät ole parantaneet tilannetta. Vaaditut talousluvut ovat olleet liian kovia ja epärealistisia. Korruptiota vähentävillä uudistuksella sen sijaan olisi varmasti myös kreikkalaisten enemmistön tuki.”

Kreikan parlamentista on tehty kriisin aikana kumileimasin. Esimerkiksi vuonna 2012 runnottiin läpi 800 sivun lakipaketti yhdellä päätöksellä. Vastuullisen lainaamisen periaatteet velvoittavat kunnioittamaan velallismaiden parlamentteja kriisitoimissa.

”Menneet kriisit näyttivät IMF:lle, miten suuria ongelmia syntyy kun runnotaan läpi esimerkiksi suuria yksityistämisiä vastoin kansan tahtoa. EU:n velkapolitiikassa nämä opit eivät näy”, Ylönen toteaa.

Euroopan unioni on luvannut budjettikurin nostavan Kreikan jaloilleen vuosi vuoden jälkeen. Tuloksena on ollut massatyöttömyys, terveydenhuollon romahdus ja taloudellisesti järjettömiä yksityistämisiä samalla, kun konkurssitalous niittää kreikkalaisia yrityksiä.

VELKATOHTORIT esittelee myös vaihtoehtoja. Esimerkiksi Euroopan investointipankin lainahanojen avaamista on ehdotettu jo pitkään, mutta tämä Syriza-puolueenkin esillä pitämä ajatus ei ole saanut vastakaikua.

Mikko Remes jakaa aikansa yhteis­kunnallisten kysymysten ja elokuvan välillä. Hän toimi neljä vuotta DocPoint­ dokumenttielokuvafestivaalin katalogin päätoimittajana ja on työskennellyt freelance-toimittajana.

Matti Ylönen tutkii yritysten verosuunnittelun politiikkaa, ja on aiemmin kirjoittanut kirjoja muun muassa Maailmanpankin ja IMF:n velkapolitiikasta, veroparatiiseista sekä konsulttien roolista suomalaisessa politiikassa.

TILAA INNON VERKKOKAUPASTA:
www.intokustannus.fi/kirja/velkatohtorit/

 

Kirjan videotraileri
Lataa painokelpoinen kansikuva ja kirjoittajien kuva

Matti Ylönen &
Mikko Remes:
Velkatohtorit
Into-tieto,
ISBN: 978-952-264-357-5,
210 sivua, ovh 26 e

TILAA INNON
VERKKOKAUPASTA