Julkaistu

Suojele koralleja! Suomalaisen meribiologin kirja koralleista on värikäs tutkimusmatka herkkiin ekosysteemeihin

Meribiologi Jessica Haapkylä on sukeltanut kaukaisilla koralliriutoilla ympäri maailmaa. Korallieläin elää nerokkaassa symbioosissa levien kanssa. Lisäksi se osaa tehdä kalkkikuorta. Lopputuloksena on fantastisen värikäs ekosysteemi, koralliriutta. Mutta mitä onkaan käynyt koralleille 2000-luvulla, kun ilmasto ja vedet lämpenevät ja meret happamoituvat? Siitä kertoo Haapkylän kirja Merten koralliparatiisit – tutkimusmatka herkkiin ekosysteemeihin.

Jessica Haapkylä ja vedenalaiseen kuvaukseen erikoistunut valokuvaaja Mike Flavell ovat tutkineet riuttoja yli kymmenen vuoden ajan Havaijilla, Karibianmerellä, Uudessa-Kaledoniassa, Tahitilla, Malediiveilla, Indonesiassa ja Australiassa. Vuonna 1998, keskellä Tyyntämerta, Palmyran atollilla, koralliriutat olivat vielä koskematon ekosysteemi. Sitten ongelmat alkavat kasaantua. Tarinoissa sukelletaan riutoilla, tutkitaan korallitauteja haastavissa olosuhteissa, joudutaan pommikalastajien tappolistalle ja syklonin armoille. Ja samalla opitaan paljon koralleista ja niiden selviytymiskeinoista.

”Koralliriuttojen tulevaisuuden kannalta olisi erittäin tärkeää torjua ylimääräisiä stressitekijöitä, kuten heikkoa vedenlaatua ja liikakalastusta. Aika on korallien pahin vihollinen, sillä ympäristössä tapahtuneet muutokset ovat olleet niin nopeita, että on kyseenalaista, pystyvätkö kaikki korallilajit sopeutumaan vaadittavassa ajassa”, sanoo Haapkylä.

Moni koralleista kiinnostunut turisti ei aina tiedä, kuinka paljon hänen vierailunsa kuormittaa riuttoja. Esimerkiksi osa risteilyaluksista tyhjentää surutta jätevetensä riutoille öisin, kun turistit nauttivat illallistaan. Haapkylän kirjan esittelysivuilla on lisätietoja kestävästä matkailusta ja linkkejä luotettaviiin ja sertifioituihin ekoturismikohteisiin.

”Ekoturismin ylvään lipun alla on monia paratiisimaisia kohteita, jotka ennen pitkää saattavat muuttua turismista johtuvan liikakäytön johdosta kaikkea muuta kuin houkutteleviksi. Ennen matkaa on syytä selvittää onko kohteessa jätevedenpuhdistusta, kierrätetäänkö siellä jätteitä, käytetäänkö kohteessa uusiutuvia energiamuotoja? Eri mailla on olemassa erilaisia sertifikaatteja ekoturismille”

Lisätietoja kirjasta ja ekoturismikohteista:

Merten koralliparatiisit