Tutkimusmatka herkkiin ekosysteemeihin
Upea, runsaasti häkellyttäviä kuvia sisältävä kirja koralleista, niiden tutkimisesta ja ilmaston lämpenemisestä.
Korallieläin elää nerokkaassa symbioosissa levien kanssa. Lisäksi se osaa tehdä kalkkikuorta. Lopputuloksena on fantastisen värikäs ekosysteemi, koralliriutta. Mutta mitä onkaan käynyt koralleille 2000-luvulla, kun ilmasto (ja vedet) lämpenevät ja meret happamoituvat?
Meribiologi Jessica Haapkylä ja valokuvaaja Mike Flavell ovat tutkineet riuttoja yli kymmenen vuoden ajan Havaijilla, Karibianmerellä, Uudessa-Kaledoniassa, Tahitilla, Malediiveilla, Indonesiassa ja Australiassa. Vuonna 1998, keskellä Tyyntämerta, Palmyran atollilla, koralliriutat olivat vielä koskematon ekosysteemi. Sitten ongelmat alkavat kasaantua. Tarinoissa sukelletaan riutoilla, tutkitaan korallitauteja haastavissa olosuhteissa, joudutaan pommikalastajien tappolistalle ja syklonin armoille. Ja samalla opitaan paljon koralleista ja niiden selviytymiskeinoista.
Jessica Haapkylä on meribiologian tohtori, toimittaja ja tietokirjailija, jonka intohimo koralleihin ja sukellukseen on vienyt hänet seikkailuihin ympäri maailman. Mike Flavell on vedenalainen valokuvaaja, jolle koralliriutat ovat intohimo.
Moni koralleista kiinnostunut turisti ei aina tiedä, kuinka paljon hänen vierailunsa kuormittaa riuttoja. Esimerkiksi osa risteilyaluksista tyhjentää surutta jätevetensä riutoille öisin, kun turistit nauttivat illallistaan. Lue täältä Haapkylän suositukset ekoturismille ja linkit kestävän matkailun kohteisiin:
https://intokustannus.fi/suojele-koralleja-kestavan-matkailun-kohteet/

Tarinallisessa tietokirjassa Merten jättiläinen – Valaiden arvoitusta etsimässä meribiologian tohtori Jessica Haapkylä kertoo ajastaan valassafarin oppaana Pohjois-Norjassa sekä matkastaan sinivalaan jäljille Kaliforniaan ja Meksikoon. Samalla hän tarjoaa tietoa eri valaslajeista, valaiden elämästä, historiasta ja tulevaisuuden näkymistä.
Valaat eivät lakkaa kiehtomasta ihmisiä. Matkailijat ympäri maailmaa ovat valmiita maksamaan korkean hinnan kohdatakseen niitä. Kun valaan puhallus vihdoin erottuu horisontissa, ovat sekä valassafarilaivan oppaat että turistit helpottuneita ja onnellisia. Seuraa ikimuistoisia kohtaamisia valaan ja ihmisen välillä.
”Sitten tapahtuu se, mitä olen niin kauan jo odottanut. Valas nostaa hitaasti päätään kohti pintaa. Sormenpääni koskettavat sen vaaleanharmaata kumiselta tuntuvaa ihoa, jota peittävät lukuisat kellertävät merirokot kuin jäkälät.”
Valaiden elämästä tiedetään edelleen vähän
Kirjassaan Jessica Haapkylä avaa ihmisen ja valaan välistä monimutkaista suhdetta. Vuosisatoja jatkuneen pyynnin seurauksena monet valaskannat pyydettiin lähes sukupuuttoon. Valaan rasvasta valmistettiin mm. kynttilöitä ja saippuaa. Nyt valaat ovat valassafareiden palvottuja tähtiä, ja haluamme tehdä kaikkemme ymmärtääksemme niiden elämää. Valaiden arvoituksia tunnetaan huonosti, sillä tiedämme niiden elinympäristöstä, syvästä merestä, edelleen vähemmän kuin ulkoavaruudesta.
Valaiden suojelu on merten suojelua
Haapkylä pohtii kirjassaan myös eri valaslajien tulevaisuuden näkymiä muuttuvassa ekosysteemissä. Valaiden elinolosuhteita muovaa ilmastonmuutoksen lisäksi muun muassa lisääntyvä vedenalainen melu.
”Valaat ovat osa tervettä valtameriekosysteemiä, josta me kaikki olemme riippuvaisia ja jota meillä ei ole varaa menettää. Valaiden suojelu siis tarkoittaa koko merten suojelua. Valtamerten elämä perustuu ravinteiden tehokkaaseen kiertoon, ja valailla on suuri merkitys ulappaekosysteemin ravinteiden kierron ylläpitämisessä.”
Kirja nyt kirjakaupoissa, sekä e- ja äänikirjapalveluissa. Äänikirjan lukee Tuija Kosonen.
Jessica Haapkylä on meribiologian tohtori, intohimoinen sukeltaja ja tietokirjailija, jolla on laaja kokemus maailman valtameriltä. Haapkylä on tutkinut ilmastonmuutoksen vaikutuksia korallien terveyteen Australiassa ja Indonesiassa. Hän on perehtynyt myös arktiseen ilmastonmuutokseen matkoillaan Huippuvuorilla ja Grönlannissa. Haapkylä on aiemmin kertonut retkistään ja havainnoistaan muun muassa kirjoissa Meren tarina – meribiologin tutkimusmatka Arktikselle (Into 2019) ja Merten koralliparatiisit (Into 2016).
Jussi –
Kirja on harvinaisen mukaansatempaava teos, jossa yhdistyvät seikkailut monella merellä ajan tasalla olevaan kattavaan tietoon maailman koralliriutoista, joista voi tulla ilmastonmuutoksen ensimmäisiä uhreja. Kirja on “must” jokaiselle snorklaajalle, sukeltajalle ja meriympäristön suojelusta kiinnostuneelle. Teksti sisältää pajon aiemmin suomeksi julkaisematonta tietoa koralleista. Runsas asiasisältö ei ole kuitenkaan raskasta lukea, sillä se nivoutuu hyvin kirjoittajan kiinnostaviin matkoihin korallirannikoille ja -saarille. Teoksen kuvitus on runsasta sekä korkealaatuista, ja kuvat liittyvät saumattomasti tekstiin.