Julkaistu

Äyräpään luutnantti: Sotavankien matka Neuvostoliittoon ja takaisin

sotavangitTietokirjailija Timo Malmin uutuusteos Äyräpään luutnantti: Sotavankien matka Neuvostoliittoon ja takaisin julkaistaan torstaina 29.9. kello 18 Tulenkantajien kirjakaupassa Tampereella (Hämeenpuisto 25). Neuvostoliiton sotavankileirit kokenut Risto Kiiskilä (92) kertoo Äyräpään taisteluista ja suomalaisten sotavankien elämästä vankileirin saaristossa. Ovatko he kaikki palanneet?

Äyräpään luutnantti on kuin historiallinen romaani, paitsi että se on tietokirja ja perustuu tiukkoihin historiallisiin faktoihin ja autenttisiin lähteisiin. Timo Malmin uutuuskirja päästää lukijan suoraan tapahtumien keskelle: sotaanlähtöön, kiinni jäämiseen, matkalle kohti vankileiriä ja elämään leirillä. Joidenkin tarina päättyy kuolemaan, toisten vapautumiseen ja kotiinpaluuseen.

Viimeisen sotavankiryhmän paluusta on kulunut 70 vuotta. Syksystä 1944 kesään 1946 Neuvostoliitosta palautettiin noin 2000 suomalaista miestä ja naista. Heistä on elossa alle 200.

Kirja perustuu entisten sotavankien omiin muistoihin, joiden keräämisen käynnisti yli 50 vuotta sitten kapteeni Erkki Aukio. Nuorena luutnanttina hän jäi miehineen kiinni vuolaan Vuoksen rannalla Äyräpäässä.

Timo Malmi (s. 1948) on tamperelainen kirjailija, runoilija, kääntäjä, historiantutkija, tietokirjailija ja muistitiedon kerääjä. Hänen tuotantonsa tärkeitä teemoja ovat Suomen sotavuosien monipuolinen ja humaani tarkastelu. Malmille on myönnetty Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto ja Tampereen kulttuuritekopalkinto, ja hän on toiminut Suomen tiedetoimittajien liiton puheenjohtajana.

Timo Malmi: ÄYRÄPÄÄN LUUTNANTTI
ISBN: 978-952-264-677-4, 294 sivua

Tilaa Innon verkkokaupasta suoraan kotiin kannettuna:
intokustannus.fi/kirja/ayrapaan-luutnantti