Julkaistu

Laajin tähän mennessä tehty elämäkerta suomalaissyntyisestä tutkimusmatkailija Nordenskiöldistä

Martti Blåfieldin Nordenskiöld – Suomalaissyntyisen tutkimusmatkailijan ja tiedemiehen elämä on laajin elämäkerta, mitä  Adolf Erik Nordenskiöldistä (1832–1901) on koskaan tehty. Teos julkaistaan tiistaina 27.9.2016 kello 14 Ritarihuoneen Airutsalissa Helsingissä, tervetuloa!

Helsingissä syntynyt ja Mäntsälän Frugårdissa eli Alikartanosaa varttunut Nordenskiöld oli maailmankuulu tutkimusmatkailija, mineralogi ja kartografi. 25-vuotias primusmaisteri ja ultimustohtori Nordenskiöld erotettiin Aleksanterin yliopistosta hänen puhuttuaan lämpimien suhteiden lämmittämisestä Ruotsiin. Kenraalikuvernööri pakotti Nordenskiöldin muuttamaan maasta. Hänet oli juuri kutsuttu Ruotsin tiedeakatemian intendentiksi.

Into Kustannuksen julkaisema lähes 600-sivuinen elämäkerta on laaja katsaus arktisten alueiden kartoittamiseen ja tutkimiseen. Nordenskiöld  teki kymmenen tutkimusmatkaa Huippuvuorille, Grönlantiin ja Jenisei-joelle sekä kuuluisan Koillisväylän purjehduksen valaanpyyntialus Vegalla.

Teoksen keskeisenä lähteenä on käytetty aiemmin julkaisemattomia perhekirjeitä, joita Martti Blåfield on kerännyt Nordenskiöldin sukulaisilta ja arkistoista. Nordenskiöldiä yli 30 vuotta tutkinut Martti Blåfield on tehnyt mittavan työn kääntäessään tuhansia kirjeitä suomeksi. Ne antavat lisävalaisua ja elävyyttä elämäkertaan. Blåfieldin kirja paljastaa mielenkiintoista tietoa maailmanluokan tiedemiehen elämästä sekä 1800-luvun lopun politiikan ja kulttuurin vaikuttajista.

Tietokirjailija Risto Isomäen mukaan Nordenskiöld todisti ensimmäisenä maailmassa, että maapallolla on edelleen suuria mannerjäätiköitä. Nordenskiöld myös osoitti, että maapallolle tippuu jatkuvasti avaruudesta pieniä pölyhiukkasia eli mikrometeoriitteja, joita kutsui kryokoniitiksi.

“Nordenskiöld esitti uudenlaisen, merkittävästi aikaansa edellä olleen ja tähtitieteilijöiden nykyisiä käsityksiä pitkälti vastaavan teorian aurinkokunnan synnystä. Hänen retkikuntansa sai myös ensimmäisenä selville, että mannerjäätiköllä kasvaa pieniä yksisoluisia leviä. Tämä havainto aloitti ns. ekstremofiilien eli äärimmäisissä olosuhteissa elävien bakteerien tutkimuksen,” Risto Isomäki toteaa.

Nordenskiöldin ainutlaatuinen karttakokoelma kuuluu UNESCO:n kulttuuriperintörekisteriin ja se on Kansalliskirjaston arvokkain kokoelma.

Martti Blåfield kertoo kirjastaan  Helsingin kirjamessuilla perjantaina 28.10 klo 14.30 (Minna Canth-lava). Lisäksi messujen Takauma-lavan yhteydessä on aiheeseen liittyvä valokuvanäyttely.

”Aion matkustaa pohjoista reittiä Beringinsalmelle ja osoittaa, että Ob-Jenisein suiston ja Atlantin valtameren välinen kauppatie on käyttökelpoinen. Entä mitä sen jälkeen?”
A.E. Nordenskiöld kirjeessä veljelleen vuonna 1876

Tilaa kirja Innon verkkokaupasta:
intokustannus.fi/kirja/nordenskiold