Julkaistu

Kahlittu yliopistomme: professorin viiltävä analyysi siitä, miten Suomen yliopistoja on kuritettu

Professori Pekka Kauppi kehottaa lopettamaan holhoamisen ja tarjoaa keinot, joilla turhien töiden tekeminen yliopistoissa saadaan loppumaan ja akateeminen vapaus kukoistamaan. Uutuuskirjassaan Kahlittu yliopistomme Pekka Kauppi väittää, että yliopistoja kahlitaan liiallisella byrokratialla ja jahkailulla. Suuri osa ajasta menee tutkimussuunnitelmien tekemiseen, joista valtaosa hylätään.

”Byrokratia hidastaa menoa ja rajoittaa tutkimuksen elintilaa. Se rajoittaa vapautta ja heikentää tutkimuksen ja opetuksen yhteyttä. Yliopisto-opetuksen ja –tutkimuksen laadussa on parantamisen varaa”, Pekka Kauppi sanoo.

Lukuvuonna 2015–2016 Suomen yliopistot joutuivat kriisiin ja historiallisiin professorien irtisanomisiin. Siihen kärjistyi vääränsuuntainen ja pitkä kehitys, joka vaarantaa laadukkaan opetuksen ja tutkimuksen jatkuvuuden. Yliopistoihin on luotu liikaa päällekkäisiä organisaatioita, ja tutkimuslaitosten tiede on eriytetty opetuksesta. Suomen Akatemian suhteettoman suuri määräysvalta rajoittaa tutkijoiden vapautta, ja rahoituksesta kamppaillaan suunnitelmilla vaikka kilpailua pitäisi käydä tutkimussuorituksilla. Suomessa käytetään liikaa aikaa tutkimuksen suunnitteluun ja liian vähän tutkimuksen tekemiseen. Liikaa voimia menee kokouksiin ja liian vähän opetukseen.

”Kilpailukykymme takia ja yrittäessämme luoda maailman parasta hyvinvointiyhteiskuntaa, on erittäin tärkeää, että Suomen yliopisto- ja tiedejärjestelmää kehitetään voimakkaasti oikeaan suuntaan. Luontaisista edellytyksistämme saamme enemmän irti, jos osakin tämän kirjan parannusehdotuksista toteutuu. Tutkijana otan kiinnostuneena vastaan ne kriittiset huomautukset, joihin kirjani näkemykset antavat aiheen”, Kauppi toivoo.

Kahlittu yliopistomme  – Miten vapaudumme byrokratiasta ja opetuksen ylenkatsomisesta ilmestyy  11.1.2017  Tieteen päivillä ja kirjaa on saatavissa myös Tieteen päivien myyntipisteestä. Myös Pekka Kauppi on tavattavissa Tieteen päivillä.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Pekka Kauppi:

+358 407605072

pekka.kauppi@helsinki.fi

Pekka Kauppi: Kahlittu yliopistomme  – Miten vapaudumme byrokratiasta ja opetuksen ylenkatsomisesta, Into 2016

https://intokustannus.fi/kirja/kahlittu-yliopistomme/