Julkaistu Jätä kommentti

Pojatkin ansaitsevat uusia esikuvia

Pojatkin ansaitsevat uusia esikuvia

Emmi Jäkkö & Aleksis Salusjärvi

Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille) (Into) on kevään odotetuin ja inspiroivin lasten- ja nuortenkirjauutuus. Kirjan sankareita ovat muun muassa Heikki HurstiAleksis KiviPaleface, Tuure Boelius, Martti AhtisaariArvo YlppöAntti TuiskuKalle Könkkölä ja Syksy Räsänen. Kirjan on kirjoittanut joukko suomalaisia ammattilaisia ja sen ovat toimittaneet Aleksis Salusjärvi ja Emmi Jäkkö, jotka tekevät työtä edistääkseen nuorten lukutaitoa. Pääsimme haastattelemaan heitä uutuuskirjan tiimoilta.

Antti Tuisku. Kuvittaja: Jenna Kunnas.

Miksi päätitte tehdä kirjan juuri nyt ja juuri pojille?

Aleksis Salusjärvi: Kiersin kouluissa ympäri Suomen opettamassa lukutaitoa 3000 nuorelle Emmi Jäkön johtamassa projektissa. Poikia ei kiinnosta kauheasti lukeminen ja heille on vaikea löytää sopivaa luettavaa. Tämä kirja täyttää tyhjän kohdan.

Emmi Jäkkö: Olisimme toki voineet tehdä kirjan yleisesti sankaruudesta, ja sukupuolijaottelu sankaritarinoissa tuntuu kieltämättä kankealta. Mutta kun poikien lukemisen vähenemisestä ja heikosta lukutaidosta on puhuttu viime aikoina niin paljon, koimme tärkeäksi tehdä jotain, joka olisi suunnattu nimenomaan heille. Kuulin vasta ilmiöstä, jossa eskari-ikäiset pojat ovat teipanneet kirjan kannesta piiloon tekstin ”ja kaikille muille”. Heille on ollut tärkeää alleviivata että kirja on vain heidän. Poikien oma.

Patrik Laine. Kuvittaja: Petteri Mattila.

Mitä lapset ja nuoret voivat oppia kirjan sankareilta?

Aleksis Salusjärvi: Itse opin sen, että olosuhteet eivät käytännössä milloinkaan estä ihmistä olemasta esikuva. Kymmenen vuoden vankilatuomio tai vaikka synnynnäinen kehitysvamma eivät tee sankaruudesta mahdotonta, toki työläämpää kyllä. Tämä kirja osoittaa, että oman elämän suunta voi löytyä yllättävällä tavalla ja että pieninkin ihminen voi tehdä ikimuistoisia asioita.

Emmi Jäkkö: Sankaruus on toisten huomioimista, se voi olla mukaan ottamista tai uhrautumista tai ihan vain pitkäjänteisyyttä. Tykkään kauheasti Amu Urhosen muistokirjoituksesta Kalle Könkkölälle: ”Todellinen sankari on se, joka saa toiset ihmiset tuntemaan itsensä sankareiksi”. Toki sankari voi olla myös yksinäinen puurtaja, tiedemies tai taiteilija. Mutta heidänkin työnsä tulokset annetaan toisille ihmisille. 

Kalle Könkkölä. Kuvittaja: Väinö Heinonen.

Mikä kirjan tarinoista on ollut sinulle henkilökohtaisesti mieleenpainuvin?

Aleksis Salusjärvi: Rakastan Lasse Reijomaan sankaruutta. Hän auttoi lähisuhdeväkivaltaan turvautuvia miehiä. Hänellä oli työvälineenä aluksi vain kännykkä. Hän kiersi kapakoissa jakamassa sen numeroa. Aina kun puhelin soi, mihin tahansa aikaan vuorokaudesta, hän vastasi. Niin syntyi Lyömätön linja, joka toimii nykyään koko Suomessa tarjoten apua miehille, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa perheessään tai muussa läheisessä suhteessa. Sankaruuteen ei tarvittu muuta kuin mies, kännykkä ja halu osoittaa, että välittää toisista.

Emmi Jäkkö: Heikki Hursti on ollut tuhansille helsinkiläisille konkreettinen arjen sankari ja pelastaja. Ilja Lehtisen tekstissä on hienosti kuvattu Hurstin perheen osin ristiriitainenkin tarina. Heikki Hurstin tarina oli ensimmäinen teksti, joka kirjaa varten kirjoitettiin. Se jo pelkästään osoitti, miksi tämä kirja tarvitaan.

Heikki Hursti. Kuvittaja: Jussi Kaakinen.

Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille) on saatavilla kirjakaupoista ja marketeista sekä Innon verkkokaupasta. Innon ystävänä saat 20% alennuksen kaikista verkkokaupan kirjoista, myös alennetuista hinnoista. Ystäväksi pääset liittymään täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *