Julkaistu

Wilma Schlizewski paljastaa kaiken uutuuskirjassa

Sami Lotilan kirjassa Hurja Hantta Wilma Schlizewski kertoo elämästään ilman filttereitä, suoraan ja ihan pirun hauskasti.

Wilma (ent. Hannele Laine, ent. Hantta Krause) oli ”lauta ja finninaamainen nuori Kuusankoskelta”, joka nousi paikallisen missikilpailun voittajaksi ja pääsi kiertämään Suomea Danny show’n mukana. Tavoitteena oli alusta alkaen julkisuus, jonka myötä olisi helppoa saada töitä.

Hänet valittiin 3500:n hakijan joukosta töihin helsinkiläiseen mainostoimistoon, mutta hän sai potkut näytettyään kaapin paikan toimiston johtajalle. Mainostoimistossa Wilma oppi, että luovuus asuu lasissa. Helsingissä hän teki kaikkensa kerätäkseen katseita ja huomiota – ja onnistui siinä paremmin kuin muut. Räväkällä ulkomuodolla oli hintansa. ”Kerran mä hain Helsingissä 12 metriä akvaarioletkua ja tein letkusta minihameen. Se oli hameeksi aika hiostava.”

Wilma kertoo kaiken vanhemmuudestaan ja siitä, miten hän tapasi neuvolassa hirviön ja sai lapselleen kuolemantuomion. Hän kertoo kaiken syövästään ja siitä, miten vaikea siihen oli saada hoitoa.

Räväkästä toimittajasta kuoriutuu superjulkkis

Wilman TV-ura huipentui vuonna 1984 suoran lähetyksen toivotukseen ”Helvetin hyvää yötä”. Se pani koko Suomen sekaisin ja teki Wilmasta superjulkkiksen.

Wilma kertoo kaiken seksuaalisesta ahdistelusta, jota hän on kokenut niin mainostoimistossa kuin Yleisradiossakin, ja myöhemmin yksityisyrittäjänä. Wilma houkuteltiin mukaan Helsingin kunnallispolitiikkaan ja hänestä tuli ”Kokoomuksen musta lammas”. Wilman poliitikon ura päättyi, kun hän poltti Kokoomuksen jäsenkirjansa.

Kirja kuvaa myös Wilman työtä ja pettymyksiä Helsingin kaupunginteatterissa ja sitä, miksi hän lopulta ryhtyi tatuointitaiteilijaksi. Hän käyt läpi avioliitot, joista ensimmäisen Wilma solmi jo parikymppisenä. Helsingin Sanomien TV-kriitikko Jukka Kajava ja hänen miehensä kustansivat häämatkan Thaimaahan, mutta vain sulhaselle. Elämän suuri rakkaus Theodoro osoittautui narkomaaniksi ja prostituoiduksi. Wilma kertoo kaiken suhteestaan Intian Goalta tuomaansa itseään puolta nuorempaan Arskaan (Aryan) ja paljastaa menneensä tämän kanssa naimisiin jo viime vuoden puolella.

Maailmanmatkaajan hurjat seikkailut

Kirjaan mahtuu myös maailmanmatkailu ja Italian ja Sveitsin rajalla sattunut auto-onnettomuus, joka melkein tappoi hänet. Autonratissa ollut ruotsinsuomalainen huumekauppias jätti Wilman virumaan tienposkeen.

Wilma kertoo kaiken kehonrakennusurastaan, showpainiurastaan, levylaulajan urastaan, pornoelokuvan tuottamisesta, rasismista Tangomarkkinoilla ja lopuksi myös toisesta kotikaupungistaan Tallinnasta.

Kirjansa lopussa Wilma palaa parhaaseen ystäväänsä kriitikko Jukka Kajavaan ja siihen, miten hän varasti Kajavan tuhkat tämän haudasta Järvenpäässä. Tuhkat Wilma vei sinne, minne Kajava oli toivonut ne vietävän.

Sami Lotila, 58, on Helsingissä ja Tallinnassa työskentelevä suomalainen toimittaja, kustannustoimittaja, kirjeenvaihtaja ja kirjailija. Lotila on kirjoittanut ja toimittanut yhteensä yli 20 kirjaa suomeksi ja viroksi, ja molemmassa maassa hänen kirjansa ovat nousseet myyntilistojen kärkeen.

Kirja ilmestyy 17.4. myös äänikirjana.