Julkaistu

Ainutlaatuinen ja autenttinen kirja puolison Alzheimerista ja siitä, miten kokemuksesta voi selvitä

Tietokirjailija Markku Niskasen kirjoittama Puolisoni Alzheimer on kuvaus lähes 50 vuotta yhdessä olleen avioparin viimeisistä yhteisistä vuosista, joiden käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastasi Alzheimer. Niskanen kertoo avoimesti ja perusteellisesti Alzheimerista perheenjäsenenä – siitäkin, miten Alzheimer muutti myös häntä ja miten hän selvisi uuteen elämään. Niskanen ei voinut kuvitellakaan, miten hyvää elämää hänellä olisi vielä edessään.

Alzheimer hiipi huomaamatta päärooliin avioparin elämässä ja tiukensi otettaan vaivihkaa. Harvemmin aviopuolisoa tavanneet ystävät panivat muutoksen vauhdin ja vaikutukset herkemmin merkille kuin puolisoaan hoitanut aviomies. Yhteiselämän päättyminen tuli Niskaselle täytenä yllätyksenä, kun lääkäri ilmoitti, että muiden oireiden vuoksi sairaalaan viedyn aviovaimon hoitaminen kotona olisi mahdotonta.

Alzheimer on usein hankalampi elämänkokemus sairastunutta hoitaneelle puolisolle kuin Alzheimerin uhrille. Se on paljon muutakin kuin muistisairaus, ja muuttaa uhriansa monilla ja erilaisilla tavoilla. Sen lisäksi, että Alzheimeriin sairastunut irtaantuu ajasta ja paikasta, hänen käytöksensä muuttuu.

Niskasen mukaan rasittavinta oli se, että Alzheimeriin sairastuneen vuorokausirytmi meni sekaisin. Ikävää oli myös jatkuva kinastelu ja nokkapokka, kun puoliso ei ymmärtänyt puhetta. Tavaroiden, kuten avainten ja asiakirjojen, piilottaminen hankaloitti yhteiselämää. Erityisen kiusallisia olivat julkisilla paikoilla, esimerkiksi kaupan kassalla ja julkisissa liikennevälineissä, käydyt riitelyt ja mittelöt.

Puolisoni Alzheimer -kirja perustuu suurelta osin Niskasen usean vuoden aikana pitämiin päiväkirjoihin. Ikävien kokemusten siirtäminen tietokoneen muistiin helpotti. Siitäkin oli apua, että Niskanen kykeni huolehtimaan perheen arkipäivän töistä, joihin puoliso ei tuntenut enää mielenkiintoa. Vaikka eri ihmisten selviytymiskeinot ovat erilaisia, Niskanen toivoo kokemuksistaan olevan hyötyä kohtalotovereiden kasvavalle joukolle.

Niskanen myöntää rakkaan puolison muuttumisesta kertovan kirjan kirjoittamisen olleen kipeä kokemus. Kirjoittaminen oli hidasta, sillä suru nousi tämän tästä pintaan ja vaati pitämään taukoja. Niskanen kokee kirjan olevan kuvaus Alzheimerista eikä niinkään puolisostaan, vaikka hänellä onkin kirjassa luonnollisesti keskeinen rooli.

Sydämellisestä ja herttaisesta naisesta kehittyi lähimmäisiään tyrkkivä ja joskus odottamattoman aggressiivisesti käyttäytyvä ihminen. …Välillä pysähdyin miettimään, onko julmaa ja kohtuutonta esitellä Alzheimerin eteneminen näin kouriintuntuvasti, autenttisesti ja henkilökohtaisesti.”

Kirja on nyt saatavissa kaupoista, sekä e-kirjana lukuaikapalveluista.

Markku Niskanen on Juankoskella syntynyt tietokirjailija ja valtiotieteiden maisteri. Hän on toiminut Helsingissä tiedottajana ja lobbarina sekä viestintäkonsulttina. Aiemmin Niskaselta on julkaistu teoksia Pohjois-Savon historiasta ja kulttuurihenkilöistä.

Tervetuloa kirjan julkistustilaisuuteen 15. tammikuuta klo 17.30 Akateemiseen Kirjakauppaan Helsingin Kirjataloon!