Julkaistu

Orjuudet arvet ehdolla Vuoden tiedekirja -palkinnon saajaksi

”Myllyn syöttäjää suojelee vieressä seisova orja kädessään machete, jolla hän katkaisee käsivarren, jos se takertuu kiinni.”

Jouko Jokisalon & Pekka Isakssonin Orjuuden arvet on ehdolla Suomen tiedekustantajien liiton Vuoden tiedekirja -palkinnon saajaksi. Palkinto on yksi merkittävimmistä suomalaisista kirjallisuuspalkinnoista.

Finaaliin oli tarjolla 93 vuonna 2024 ilmestynyttä suomen- ja ruotsinkielistä teosta 21 kustantajalta. Ehdokkaaksi valikoitui seitsemän teosta viideltä kustantajalta. Voittaja julkistetaan 19.3.2025. Tunnustuksen suuruus on 25 000 €.

Luettavuutta tieteestä tinkimättä

Vuosittain vaihtuvaan ja päätöksissään itsenäiseen raatiin kuuluvat tällä kertaa professori Jussi P. Laine (UEF), dosentti Maria Mäkelä (TAU) ja dosentti Jan Weckström (HY). Raadin mielestä laadukas tiedekirja on syvällinen, analyyttinen ja lähdepohjaltaan vankka kokonaisuus. Kyky kirjoittaa monimutkaisista asioista sujuvasti ja elävästi houkuttelee lukijoita myös tiedeyhteisön ulkopuolelta.

Raati perusteli Orjuuden arvet -kirjan valintaa ehdokkaaksi näin:

Jouko Jokisalon & Pekka Isakssonin Orjuuden arvet käsittelee orjuuden historiallisia ja nykyisiä vaikutuksia kriittisesti ja analyyttisesti. Kirjoittajat korostavat orjien toimijuutta ja kertovat, kuinka kolonialismin perintö ja rasistiset rakenteet ovat yhä läsnä yhteiskunnissa ympäri maailman. Runsas mutta selkeästi jäsennelty teos yhdistää vakuuttavasti historiallista tutkimusta ja ajankohtaista yhteiskunnallista analyysiä. Lukukokemus on sekä valaiseva että pysäyttävä.

Edellisen Vuoden tiedekirja -palkinnon voitti Jonimatti Joutsijärven Mirkka Rekola I – Elämä joka ei koskaan tule kokonaan esiin (Into, 2023).