Julkaistu

Ville-Juhani Sutisen Paratiisista voitti Laurin kirja 2024 -äänikirjapalkinnon

Ville-Juhani Sutisen kirjoittama ja Markus Niemen äänikirjaksi lukema Paratiisista on voittanut laadukkaalle äänikirjalle jaettavan näkövammaisjärjestöjen Laurin kirja -palkinnon. Puolet 6000 euron palkintosummasta saa teoksen kirjoittaja ja puolet äänikirjan lukija. Palkinto jaettiin nyt kolmannen kerran.

Paratiisista on näkövammaisista lukijoista koostuvan Laurin kirja -palkintolautakunnan mukaan upea, synkkyydessäänkin valovoimainen, hienovireinen ja kielellisesti loistelias historiallinen romaani. Ote palkintoperusteluista:

Lukija Markus Niemi välittää tarinan tunnelmat ja tilanteet aistikkaasti eläytyen, painottaen ja taukoillen, luentaansa kuitenkaan roolittamatta.

Tämän teoksen kohdalla lukemisen nautinto ei liity juonivetoisen tarinan seuraamiseen, vaan elävään ja ajallisesti monikerroksiseen kieleen, sen pysähdyksiin, havaintoihin, näkymiin ja yksittäisiin hetkiin. Kiteytyneet ja toisinaan poeettisesti virittyneet lauseet luovat maailmoja kerrotun maailman sisälle. 

Teos rikastuttaa lukijan historiallista mielikuvitusta. Menneisyys on läsnä kielen, henkilöhahmojen maailmankuvan ja miljöön tasolla, moniulotteisemmin kuin historiallisissa romaaneissa usein. Huomionarvoista on myös kerronnan eettinen taso: Teos rakentaa kulkemaan pakotettujen ja vähäosaisten näkökulmaa, tuo esiin marginaalissa elävien iloja, kärsimyksiä ja pyrkimyksiä. Teosta läpäisee filosofinen pohdinta paratiisin ja kulkemisen olemuksesta. Ville Juhani Sutisen Paratiisista on aikaa kestävää kirjallisuutta, se jättää pysyvän jäljen lukijan mieleen.

Ville-Juhani Sutinen kertoo kirjasta Helsingin Kirjamessujen Senaatintori-lavalla perjantaina 25.10. klo 15.00. Tervetuloa kuuntelemaan!