Talouden uudet muodot: “Yhteisvaurauden uusi aika” Vuoden Tiedekynä -ehdokas

Tero Toivasen ja Juhana Venäläisen artikkeli ”Yhteisvaurauden uusi aika” valittiin Vuoden Tiedekynä 2016 -palkintoehdokkaaksi. Kirjoitus on tiivis yhteisvaurauden käsitteen historian ja tumnykyisyyden analyysi, joka etenee taloustieteelliseen pohdintaan.

Toivasen ja Venäläisen artikkeli on osa Mikko Jakosen ja Tiina Silvastin toimittamaa TALOUDEN UUDET MUODOT teosta, joka sisältää toistakymmentä kirjoitusta vaihtoehtoisesta taloudesta. Mukana on näkökulmia aikapankeista ja jakamistaloudesta yhteiskunnallisiin yrityksiin ja jälkikeynesiläisyyteen.

Talouskriisi runtelee, mutta niin maailmalla kuin Suomessa uskotaan yhä jatkuvaan kasvuun ja uusklassiseen talousteoriaan. TALOUDEN UUDET MUODOT sen sijaan esittelee taloudellisen toiminnan vaihtoehtoisia muotoja. Mitä ovat jakamistalous, solidaarisuustalous, yhteisvauraus, jälkikeynesiläisyys, perustulo, yhteiskunnallinen yritystoiminta ja uudet osuuskunnat? Millaista on talous fossiilikapitalismin jälkeen, ja millaista on nykypäivän palkkakilpailu, kulttuuripolitiikka ja työ prekaarissa yhteiskunnassa.

Kirjan kirjoittajat ovat suomalaisia tutkijoita ja kansalaisaktivisteja. Mukana ovat Antti Alaja, Tuomo Alhojärvi, Paavo Järvensivu, Joel Kaitila, Jouko Kajanoja, Vesa-Matti Lahti, Hanna Moilanen, Jukka Peltokoski, Miikka Pyykkönen, Johanna Perkiö, Sanna Ryynänen, Tero Toivanen, Niklas Toivakainen, Saila Tykkyläinen, Tere Vaden, Juhana Venäläinen ja Ruby van der Wekken.

“Kirja on raikas tuulahdus talouspuheessa, joka keskittyy pääasiassa kasvun tarpeellisuuden jankkaamiseen.” Talouselämä

Koneen Säätiö myöntää vuosittain 25 000 euron Vuoden Tiedekynä -palkinnon “erityisen ansiokkaasti kirjoitetusta suomenkielisestä tieteellisestä kirjoituksesta”. Palkinnonsaajan 2016 valitsee professori Risto Heiskala, voittaja julkistetaan maaliskuussa.

Mikko Jakonen & Tiina Silvasti (toim.): Talouden uudet muodot
www.intokustannus.fi/kirja/talouden_uudet_muodot
Into-tieto, ISBN 978-952-264-366-7, 300 sivua

Jaa tämä: