Julkaistu

Lihansyöjien maa – Miksi suomalaisten ruokavalion on muututtava

Kasvanut syöpäriski, sydän- ja verisuonisairaudet ja kakkostyypin diabetes. Köyhtyvä luonto, metaanipäästöt, rehevöityvät vesistöt ja ahtaasti elävät tuotantoeläimet. Mitä uusin tutkimus paljastaa rakkaista ruokatottumuksistamme? Lihansyojien_maa_kansi

Taru Anttosen ja Jukka Vornasen tietokirja Lihansyöjien maa – Miksi suomalaisten ruokavalion on muututtava julkistetaan perjantaina 30.9. kello 18 Galleria Titanikissa (Itäinen Rantakatu 8, Turku) ja lauantaina 1.10. klo 16.30 Turun kirjamessuilla.

94 prosenttia suomalaisista syö lihaa. Lihansyöjien maassa selvitetään, mitä sanottavaa suomalaisten lihanhimosta on tutkijoilla, kuluttajilla, lihantuottajilla ja päättäjillä. Runsas lihansyönti on tikittävä aikapommi niin terveyden, ympäristön kuin eläintenkin kannalta. Harva suomalainen kuitenkin tietää, kuinka paljon rajallisia resurssejamme lihantuotanto kuluttaa tai miten suuren osuuden halvan lihan tuotanto ahmaisee maataloudestamme.

Esimerkiksi vuonna 2014 Suomessa tuotettiin viljaa neljä miljoonaa tonnia. Siitä 2,1 miljoonaa tonnia päätyi kotieläinten rehuksi ja vain 440 000 tonnia ihmisten ravinnoksi. Lisäksi ulkomailta tuotiin satoja tuhansia tonneja valkuaisrehua. Maataloustuotteiden tuotanto ja kulutus muodostavat Suomen vesijalanjäljestä valtaosan, 82 prosenttia. Lihantuotanto on merkittävin Itämeren rehevöittäjä. Suomesta Itämereen huuhtoutuvasta ihmisperäisestä fosforikuormasta 62–71 prosenttia ja typpikuormasta 55–61 prosenttia on lähtöisin maanviljelystä ja eläintuotannosta.

Taru Anttonen on yhteiskuntatieteiden maisteri, joka on kotoisin Etelä-Savosta Kerimäeltä. Maitotilan kasvatti luopui lihansyönnistä kymmenen vuotta sitten. Jukka Vornanen on turkulainen kulttuurihistorian tutkija, joka valmistelee väitöskirjaa kasvissyönnin historiasta. Kuuden lihattoman vuoden jälkeen Vornanen syö nykyään lihaa harvakseltaan.

Kirjan julkaisua on tukenut Vihreä sivistysliitto Visio ry.

Taru Anttonen & Jukka Vornanen:
LIHANSYÖJIEN MAA – MIKSI SUOMALAISTEN RUOKAVALION ON MUUTUTTAVA
ISBN: 978-952-264-444-2, 346 sivua
Lataa kansikuva

Katso videoklippi facebook-sivulta

Tilaa Innon verkkokaupasta suoraan kotiin kannettuna:
intokustannus.fi/kirja/lihansyojien_maa/