Julkaistu

Minkälainen maailma olisi, jos kuuntelisimme toisiamme?

Eino Saaren Kuuntelemisen taito on kaunis ja syväluotaava teos suomalaisista ammattikuuntelijoista ja miehestä, joka päätti opetella kuuntelemaan

Kajaanilainen teatteriohjaaja, tietokirjailija Eino Saari haastattelee teoksessaan Kuuntelemisen taito suomalaisia ammattikuuntelijoita. Samalla hän etsii keinoja, joilla herkistyisi itse kuuntelemaan.

Matka kuuntelemisen ja kuulluksi tulemisen maailmaan

Saari tekee matkan kuuntelemisen ja kuulluksi tulemisen maailmaan. Matkansa varrella hän haastattelee ihmisiä, jotka ovat työssään ja elämässään opetelleet erilaisia tapoja kuunnella.

Sairaalaklovni, joka ei saa fyysisesti koskettaa potilaita, ottaa potilaat syleilyynsä kuuntelemalla. Rikostutkija antaa kuuntelemalla turvaa ja rakentaa luottamuksellista suhdetta rikollisiin, uhreihin ja omaisiin. Eläinten turvakodin johtaja kuuntelee kodittomia ja kaltoinkohdeltuja eläimiä. Heidän tarinoidensa kautta avautuu näkymä maailmaan, jonka jännitteet ovat ratkottavissa kuuntelun keinoin.

Einon vinkkejä kuuntelemisen taidon kehittämiseen

”Osoita kiinnostusta. Ole läsnä. Keskity, ja saat hurjasti tietoa.”

”Hiljaa kuuntelemisen ohessa voi kysyä avoimia kysymyksiä. Mitä on tapahtunut, miltä se tuntui, mitä sinä tarvitsisit nyt? Ja siitä lähtevät avautumaan: miten tämä asia vaikuttaa elämässäsi nyt, keihin kaikkiin se vaikuttaa?”

”Siihen, mitä kuulee, on vastattava. Se, miten vastaa, paljastaa sen, miten on kuunnellut. Ystäväni isä kuolee. Pikkuveljeni saa lapsen. Otan osaa. Onnittelen. Jään tunnustelemaan jälkikaikujani. Kuuntelin kyllä, mutta miten vastasin?”

”Asfalttityömaalla tai punkkeikalla jää harvoin mahdollisuutta viipyillä toisen kokemuksen äärellä. Tavallisemmin se, mikä estää kuuntelemasta, liittyy kuuntelijaan itseensä. Jos haluaa oppia paremmaksi kuuntelijaksi, on siis tutustuttava varjoihinsa kuuntelijana.”

”Sillä etten itse asennoidu tietäen, luon tilaa toiselle tietää itse. Vain kuuntelemalla voin kumota sen, mitä oletan.”

”Tarkkaile kaikkea sitä, mikä jää katveisiin: taukoihin, hiljaisuuksiin, äänenväriin, sointiin, sanoihin, joita en käytä.”

”Yksi reitti voisi kuulua: etsi eleganssia. Sillä se, mitä pidät eleganttina, paljastaa sen, mitä arvostat kuuntelijana.”

”Anna aikaa, tilaa, rauhaa ja kohtele yksilönä.”

Kirja nyt kirjakaupoissa, sekä e- ja äänikirjapalveluissa. Äänikirjan lukee Markus Niemi.

Tervetuloa julkistustilaisuuteen Akateemisen Kirjakaupan Kohtaamispaikalle ke 17.1. klo 17 alkaen!

Eino Saari (s. 1979) on kajaanilainen teatteriohjaaja, työnohjaaja ja tietokirjailija, joka hiljentyy virtaavan veden ja nukkuvan lapsen äärellä. Saarelta on aiemmin julkaistu Miehen kosketus (Gummerus 2020).