Kirjailijat Benjamin Pitkänen (VTM) ja Pavel Tahkovuori (KTK) tuovat esille suomalaisen eläintuotannon vakavimpia ongelmakohtia esikoistietokirjassaan Rakkaat eläimet, joita syömme. Teoksen ensimmäinen painos on jo myyty loppuun ennen kirjan ilmestymistä.
Kirjassa ääneen pääsevät Suomen johtavat asiantuntijat sekä alan työntekijät, joita on yritetty hiljentää jo vuosia. Eläinlääkärit ja maatalousalan työntekijät kertovat laajamittaisesta eläimiin kohdistuvasta väkivallasta, jota he ovat todistaneet työuriensa aikana eläintiloilla ja teurastamoissa.
”Huomasin kotimaisesta ruoantuotannosta käytävän keskustelun jumiutuneen. Vaikka ruokajärjestelmät aiheuttavat Suomen hiilidioksidipäästöistä 29%, niin ilmastokeskustelussa se mainitaan korkeintaan sivulauseessa”, tiivistää Pitkänen.
Tahkovuori lähestyy asiaa enemmän yksilöiden kokemusten kautta. “Alan työntekijät ovat yksi toisensa jälkeen tuoneet esille alaa vaivaavan eläimiin kohdistuvan väkivaltaongelman, jossa myös he itse – niin työntekijät kuin opiskelijat – joutuvat traumojen kautta kärsijöiksi. Tässä ruokajärjestelmässä lihateollisuus on ainoa voittaja, mutta sen kustannuksella kärsivät sekä ympäristö, eläimet että kansanterveys.”
Suomen laajin paljastus eläintuotannon ongelmakohdista
Kirjassa haastatellaan yli kahtakymmentä ruoan alkutuotannossa työskentelevää työntekijää tai tutkijaa. Alan työntekijöiden ja opiskelijoiden kokemukset kattavat useita satoja tiloja, teurastamot mukaan lukien. Mitä kaikkea ”Euroopan onnellisimpien sikojen tilalla” työskentelevä Alisa näki, minkä vuoksi hän itki itsensä uneen iltaisin? Karjanhoitaja Hanna kertoo turtumisesta alaa piinaavaan väkivaltaan eläimiä kohtaan samaan aikaan, kun alan opiskelijoita opetetaan lyömään lehmiä ja sikoja.
”Vähän se eläinrakkaus karisee siinä kohtaa, kun tilalla hakataan paskakolalla tai aurauskepillä tai millä vaan, minkä nyt käteen saat, kun esimerkiksi jännittyneitä nuoria lehmiä ajetaan lypsyrobotille.”
Teoksessa nousevat esille synkät ja piilotetut työntekijöiden tarinat ja eläinten kohtalot: tilallinen, joka tappoi lehmänsä kirveellä, kuihtumaan hylätyt sairaat siat, jatkuvassa nälässä elävät emobroilerit ja hirtetty lehmä. Valion ja Atrian sopimustilojen työntekijät tuovat ilmi toistuvaa julmaa kohtelua, jolta yritykset sulkevat silmänsä.
“Kyseisessä sikalassa possun kiduttaminen oli joku huvin aihe, jolle naureskelivat sitä tehdessään. Sikalalla oli myös todella tarkkaan vartioitua, ettei kännyköitä tuotaisi valvomosta ulos, jotta kukaan ei kuvaisi tai äänittäisi tilalla. Valvomossakaan ei saanut kuvata tai äänittää.”
Asiantuntijat valottavat kotimaisen ruoantuotannon kipukohtia
Tietokirjassa avataan yhdessä eläin- ja ruoantuotantoon perehtyneiden asiantuntijoiden kanssa, miten meitä ohjaavia päätöksiä tehdään kauppaketjujen suljetuissa huoneissa, Euroopan parlamentissa sekä ministeriöiden ja edunvalvojien tapaamisissa. Asiantuntijahaastatteluissa ovat mukana Seppo Knuuttila, Sirpa Pietikäinen, Riikka Suominen sekä lukuisia muita professoreita, tutkijoita ja toimittajia.
Myös ikuinen kysymys vegaanituotteiden korkeista hinnoista saa vihdoin selityksen: kaupat soveltavat kasvipohjaisiin tuotteisiin premium-hintoja, mikä jarruttaa ruokamurrosta. Ruoka-alan markkinointiasiantuntija paljastaa kaupan voittomarginaalin olevan lihatuotteissa 1–9 prosenttia, samaan aikaan, kun lihankorvikkeissa marginaali nousee jopa 50 prosenttiin. Samalla harhaanjohtavat mainokset sekä etujärjestöjen epätieteellisiä väittämiä toistavat uutiset vievät meitä yhä kauemmas kestävästä ruoantuotannosta. Teoksessa pureudutaan tuottajia edustavan MTK:n toimintaan, toimittajien painostamiseen yritysten toimesta sekä Suomen ruoantuotannon tautiriskeihin: kasvatetaanko tiloilla eläinten lisäksi myös zoonooseja?
Benjamin Pitkänen (VTM) on yksi Suomen tunnetuimmista eläinoikeusvaikuttajista ja kysytty puhuja kouluissa, yliopistoissa ja yrityksissä. Hänen rohkeaa työtään tulevaisuuden ruokajärjestelmän edistämiseksi on käsitelty laajasti televisiossa, radiossa ja lehdissä. Pitkänen ja hänen perustamansa eläinoikeusjärjesö Viral Vegans ovat lyhyessä ajassa keränneet yli 50 000 seuraajaa sosiaalisessa mediassa.
Pavel Tahkovuori (KTK) on vastuullisuusasiantuntija, joka on siirtynyt lihan mainonnan parista tutkimaan eläintuotannon piilossa olevia ongelmia. Kauppakorkeakoulun kasvattina Tahkovuori on tiedonjanoinen tilastojen ystävä ja tarinallinen monilahjakkuus, jonka informatiiviset videot ovat keränneet miljoonia katselukertoja. Lapsuuden kesät lehmien ja vuohien kanssa viettäneen esikoiskirjailijan kiinnostuksen kohteena on eläinten, mukaan lukien ihmisten, aito ymmärrys.
Äänikirjan lukee näyttelijä Otto Rokka.
Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Helsingin Akateemiseen Kirjakauppaan keskiviikkona 21.8. klo 16.30. Haastattelijana entinen ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari. Kirjailijoiden muut esiintymiset näet täältä.