Full-size Image
Lataa alkuperäinen kuva ▼

Maailma tupakkayhtiöiden vallassa

Joka toinen tupakoitsija kuolee tupakan aiheuttamiin seurauksiin. Tupakointi lyhentää elinikää keskimäärin 10 vuotta. Nykyisin tupakointi tappaa kuusi miljoonaa ihmistä vuodessa eli enemmän kuin AIDS, malaria ja liikenneonnettomuudet yhdessä. Silti tupakkateollisuus jatkaa tehokasta lobbausta, jonka tavoitteena on vähätellä tutkimusten tuloksia. Heikki Hiilamo kertoo kirjassaan Maailma tupakkayhtiöiden vallassa, miten suuryritykset toimivat ja yrittävät vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen.

“Ilmastonmuutoksen kiistäminen ja muut kaupallisten tahojen manipuloimat tiedekiistat loivat tarpeen sille, että myös tupakkateollisuuden vaikuttamiskeinot kuvataan kokonaisuudessaan”, Heikki Hiilamo sanoo.

Yhdysvaltojen osavaltioiden ja tupakkayhtiöiden välisten oikeudenkäyntien ja niitä koskevien sopimusten yhteydessä on tullut julkisiksi miljoonia sivuja tupakkayhtiöiden sisäisiä asiakirjoja, joita Hiilamo on tutkinut. Kirjassa esitetyt tupakka-asiakirjat kuvaavat teollisuuden toimintaa paitsi Yhdysvalloissa myös lähes kaikissa muissa maailman maissa. Erityisesti Hiilamo tarkastelee kansainvälisen tupakkateollisuuden toimintaa Pohjoismaissa ja Suomessa. Vuonna 1989 yhdysvaltalainen asianajotoimisto käynnisti jopa kampanjan, jonka tavoitteena oli mitätöidä Pohjoismaiden neuvoston suositus savuttomista lennoista!

“Olen tutkinut tupakka-asiakirjoja vuodesta 2000 asti. Kirja on yhteenveto lukuisista tutkimusprojekteista. Autenttisina dokumentteina tupakka-asiakirjat ovat äärimmäisen kiinnostavia ja valaisevia. Niiden ansiosta tiedämme enemmän tupakkateollisuuden lobbauksesta kuin minkään muun teollisuuden alan.”

Heikki Hiilamo on valtiotieteiden ja filosofian tohtori ja tietokirjailija. Hän työskentelee Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professorina. Tätä ennen hän oli Kansaneläkelaitoksen tutkimusprofessori. Heikki Hiilamo sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon 2016 teoksestaan Hyvinvoinnin vakuutusyhtiö – Mistä SOTE-uudistuksessa on kysymys?

Heikki Hiilamo: Maailma tupakkayhtiöiden vallassa (Into, 2017)

ISBN: 978-952-264-757-3

https://intokustannus.fi/kirja/maailma-tupakkayhtioiden-vallassa/

Jaa tämä: