-78%

Virva Liski

Vankileirin selviytyjät

Tuhat naista Santahaminassa 1918

Santahaminan saarella Helsingin edustalla säilytettiin tuhatta naisvankia kesällä 1918. Liski tarkastelee vankileirin arkea ja naisten selviytymisstrategioita ihmisille tyypillisten psykologisten ominaisuuksien, kuten empatian, yhteistyökyvyn ja omaneduntavoittelun kautta. Toisten naisvankien, vartijoiden ja saarella majailleiden saksalaisten miehittäjäjoukkojen kanssa muodostetut suhteet auttoivat naiset kesän 1918 pahimman kuolleisuusjakson ylitse. 

Elämä Santahaminan vankileirillä oli muutakin kuin kärsimystä ja kuolemaa: se piti sisällään myös ystävyyttä, huumoria ja elintärkeää kekseliäisyyttä. Naiset lypsivät öisin salaa lehmien maitoa, pihistivät lehmän verta pulloihin ja varastivat ruokaa. Osalla heistä oli pienet lapset mukanaan ja leirillä syntyi kesän aikana viisi vauvaa. 

Naisvangit järjestivät pakomatkoja, uhmailivat leirin henkilökuntaa ja tekivät pilaa niin itsestään kuin vangitsijoistaankin. Leirikokemus jätti kuitenkin myös jälkensä naisiin. 

Tarina kansikuvan takaa: 

Martta Koskinen ja Emmi Lehtonen ystävystyivät Lahden naiskaartin sotilaina. Kesäkuussa 1918 heidät molemmat kuljetettiin Santahaminaan. Leirillä ystävyys vahvistui yhdessä jaettujen ruoan, huoneen ja rankkojen kokemusten kautta. Osin leirikokemustensa takia molemmat omistautuivat loppuelämäkseen maanalaiselle toiminnalle. Martta oli viimeinen Suomessa teloitettu nainen. Emmi sai tiedon Martan kuolemasta Hämeenlinnan naisvankilaan, jossa hän kärsi tuomiota maanpetoksellisesta toiminnasta vuonna 1943. Kuvassa Emmi ja Martta tapaavat Kivinokassa vuonna 1921, kolme vuotta Santahaminassa vietetyn kesän jälkeen.

24,90  5,50 

Tuotetunnus (SKU): 9789523512665 Osastot: , ,

Kirjan tekijät

Laajenna
  • Virva Liski

    FM Virva Liski on vantaalainen historiantutkija, jonka kiinnostuksen kohteita ovat erityisesti sota- ja sukupuoli- historia ja ihmisen psykologia. Vankileirin selviytyjät on hänen esikoisteoksensa.   

    Katso kirjailijan sivu →

Kirjan lisätiedot

Laajenna

Avainsanat

Kirjan lisätiedot

Isbn

Painettu kirja: 9789523512665, E-kirja: 9789523513075

Sivumäärä

250

Julkaisuaika

3 / 2020

Mediassa

Laajenna

Virva Liski kuvaa tuhannen naisvangin eloonjäämisen keinoja monisärmäisesti. Liski kuvaa leirin sosiaalisia hierarkioita hyvin. Ei ole mutkatonta esittää sellaista, mistä ei ole järin täsmällistä lähteistöä, mutta hän yltää suhdeverkostoista uskottaviin tulkintoihin. Kansainvälisistä rinnastuksista ei suinkaan ole haittaa.”
Helsingin Sanomat, 31.5.2020

Liski kuvaa leirin sosiaalisia hierarkioita hyvin. Ei ole mutkatonta esittää sellaista, mistä ei ole järin täsmällistä lähteistöä, mutta hän yltää suhdeverkostoista uskottaviin tulkintoihin. Kansainvälisistä rinnastuksista ei suinkaan ole haittaa.”
Helsingin Sanomat, 20.12.

“Santahaminan saarella eli tuhat naisvankia kesällä 1918. Vain neljä heistä menehtyi vankeusaikanaan. Virva Liski kertoo uudessa tietokirjassa, miten tällainen ihme onnistui sisällissodan jakamassa ja ruokapulan kourissa kärvistelevässä Suomessa.”
Kulttuuritoimitus.fi, 29.4.2020

“Kolmeen kuukauden vankileiristä piirtää Liski mielenkiintoisen ja elävän kuvan. Miten naiset toimivat yhteisöllisesti, miten he rakensivat suhteita ympäristöön ja miten jokapäiväinen elämä vaikeissa olosuhteissa saatiin sujumaan. Tässä on todellakin helppolukuinen ja hienosti kirjoitettu kirja erittäin vaikeasta ja vähän tutkitusta aiheesta. Lukekaa ihmeessä, se kannattaa!”
Ossin Blogi, 30.3.2020

Asiakkaiden arvostelut

Laajenna

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Vankileirin selviytyjät”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeksi katsomiasi kirjoja